Между правительством и парламентом нет трений

26.03.2007, 11:35

Председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз заявляет, что в Украине не существует политического кризиса. (укр.)

"Працюють інститут Президента, Кабінет Міністрів, вищий законодавчий орган, між урядом і парламентом не має тертя", - зазначив О. Мороз під час зустрічі з керівництвом Житомирської області, де він перебуває у суботу з робочою поїздкою.

Голова Верховної Ради України наголосив, що переважна більшість законопроектів ухвалюються конституційною більшістю, що свідчить про важливість цих законодавчих актів для суспільства, а не про їх кон'юнктурність.

О. Мороз запевнив, що стабільність влади буде забезпечена, коаліція і уряд працюватимуть протягом всієї каденції, що позитивно відіб'ється на показниках економічного росту.

Голова Верховної Ради України також заявив, що "ніяких дострокових виборів, ніякого імпічменту не буде", як не буде й референдуму щодо внесення змін до Конституції України.

Він поінформував, що парламент внесе корективи до Перспективного плану законодавчих робіт з тим, щоб найближчим часом розглянути пріоритетні для розвитку України законопроекти, а конфронтаційні законопроекти розглянути пізніше.

Торкаючись питання продовження політреформи, О. Мороз зазначив, що "перспектива для України тільки у підвищенні ролі територіальних громад, децентралізації влади, посиленні ролі місцевого самоврядування, запровадженні демократичних інструментів". За його словами, необхідно підвищити статус і розширити функції місцевих рад, шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу, податкового законодавства, законодавства про адміністративно-територіальній устрій, щоб люди бачили що влада працює на вирішення їх потреб. "Це європейський вибір. Без цього говорити про успіх України, всієї держави не можна", - зазначив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що необхідні для завершення політреформи 300 голосів будуть забезпечені, тому що депутати розуміють необхідність реформування системи місцевого самоврядування. При цьому О. Мороз категорично спростував розмови про формування широкої коаліції незаконними методами.

О. Мороз наголосив, що на обласному, районному чи міському рівні потрібно будувати взаємини із гілками влади на основі інтересів громади та регіонів.

Голова Верховної Ради України висловив переконання, що "половина успіху і навіть більше" залежить від того, що незважаючи на різні політичні уподобання, представники владних структур мають спільно працювати над виконанням нагальних завдань.

У цьому контексті О. Мороз висловився за зміни виборчого законодавства, спрямовані на закріпленні кожного кандидата в депутати за відповідним округом, "де б він боровся і за партійний список, і за своє місце". На думку О.Мороза, такі зміни сприятимуть підвищенню відповідальності депутатів за свою роботу.

Торкаючись питання щодо введення імперативного мандату, О.Мороз поінформував, що Венеціанська комісія "жорстко відреагувала" на ухвалення і підписання відповідного закону. Він не виключив, що цей закон буде змінений, "тому що суспільство не повинно брати на себе відповідальність за формування партійних списків". Необхідно рухатись до європейських стандартів, наголосив Голова Верховної Ради України.

Підсумовуючи, О.Мороз зазначив, що перспектива для України "дуже хороша за умови завершення політреформи і збереження стабільності влади".

В рамках робочої поїздки до Житомирщини О. Мороз також дасть прес-конференцію для ЗМІ, виступить у прямому ефірі на Житомирському обласному телебаченні та візьме учать в урочистих зборах з нагоди 15-ї річниці заснування обласної організації СПУ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також