Спикер Верховной Рады Украины встретился с вице-президентом Европейского парламента

11.04.2007, 14:10

Сегодня, 11 апреля, председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз провел встречу с вице-президентом Европейского парламента Мареком Сивецом. (укр.)

Голова Верховної Ради України поінформував віце-президента Європейського парламенту про ситуацію в Україні, зазначивши, що "Президент вийшов за межі конституційного поля, намагається припинити діяльність Верховної Ради, порушуючи всі принципи парламентаризму і розподілу влади".

Голова Верховної Ради України проаналізував Указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, зазначивши, що в ньому відсутні посилання на ст. 90 Конституції, яка передбачає три підстави для дострокового припинення повноважень парламенту.

О. Мороз також підкреслив, що парламентська коаліція формувалася у відповідності з Конституцією України і Регламентом Верховної Ради України. Більше того, зазначив він, Верховна Рада України наразі виключила із Регламенту норму про індивідуальне членство в коаліції. "У Президента немає навіть формальних підстав, щоб визнати незаконними дії коаліції", - наголосив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України зазначив також, що "задіяна вулиця, і з одного, і з іншого боку десятки тисяч людей". При цьому він наголосив, що "використовувати вулицю для вирішення конфлікту неефективно і не варто, вихід повинні знайти політики".

О.Мороз також зауважив, що попри все, парламент "працює, планомірно розглядає закони, ухвалює відповідальні рішення". Він також поінформував, що вніс Президентові України Віктору Ющенку пропозиції щодо виходу із ситуації, які полягають у скасуванні Указу Президента і всіх постанов Верховної Ради, які були ухвалені після видання цього Указу. О.Мороз також поінформував, що парламент звернувся до урядів та парламентських організацій світу із закликом надіслати своїх представників до України в якості спостерігачів за ситуацією.

За словами О. Мороза, Президент Віктор Ющенко "весь час наполягає, що у Європі дострокові вибори є механізмом вирішення конфліктів". "Це так, але у Європі всі дострокові вибори проводяться на основі Конституції", - зазначив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України також категорично спростував звинувачення щодо тиску на Конституційний Суд з боку коаліції і Кабінету Міністрів. "Навпаки, суддям формують політичну позицію у Секретаріаті Президента", - сказав він. О. Мороз також заявив, що і коаліція, і уряд виконуватимуть будь-яке рішення Конституційного Суду.

У свою чергу М. Сівец поінформував, що прибув до України з приватним візитом, але напередодні цього візиту мав зустріч із президентом Європарламенту. "У Європі ми уважно спостерігаємо за ситуацією в Україні. Ми не можемо втручатися у ситуацію, але вважаємо її серйозною", - сказав він. При цьому віце-президент Європарламенту висловився проти будь-якого зовнішнього втручання у внутрішні справи України.

На думку М. Сівеця, необхідно, щоб Конституційний суд України ухвалив рішення щодо подання 53-х народних депутатів якнайшвидше. "Це базове рішення, яке покаже, хто правий", - підкреслив він.

М. Сівец особливо наголосив, що Суд має бути незалежним, і зазначив, що "якщо хтось не підкориться рішенню Конституційного Суду, це буде серйозне порушення права, на яке повинні відреагувати європейські інституції".

На думку М. Сівеця, зараз в Україні відбувається конфлікт між двома гілками влади урядом, який підтримує коаліція, і Президентом. "У цьому немає нічого особливого. Це говорить про недостатній рівень спілкування і неможливість знайти компроміс", - сказав він.

М. Сівец звернувся до О. Мороза з тим, що він, як голова Верховної Ради, у цій ситуації має відігравати особливу роль і сприяти досягненню компромісу між цими гілками влади. "Україна не належить Ющенку, Україна не належить Януковичу, Україна належить народу", - заявив М.Сівец.

Він також сказав, що поінформує Президента Європарламенту про підсумки зустрічей у Києві.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також