Президент ПАСЕ принял украинских парламентариев

17.04.2007, 12:16

Члены постоянной делегации Верховной Рады Украины 16 апреля в рамках работы Второй части сессии ПАСЕ 2007 года провели встречу с президентом Ассамблеи Рене ван дер Линденом. (укр.)

Під час зустрічі сторони обміняли думками щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні.

"Криза дуже серйозна, але вона має бути вирішена мирним шляхом, через діалог", - заявив Р. ван дер Лінден і додав, що "не вірить у вирішення проблеми на вулиці".

Водночас, він підкреслив, що прагне "послухати всі сторони" конфлікту, але дотримуватись нейтралітету. При цьому він вважає за необхідне досягти домовленості і переконаний, що Україні "вдасться знайти конституційний шлях у вирішенні питання".

Говорячи про термінову процедуру обговорення українського питання 19 квітня ц. р. у рамках роботи ПАРЄ, Р. ван дер Лінден висловив сподівання, що Асамблея зможе реально допомогти Україні у розв'язанні конфліктної ситуації. У цьому контексті він закликав політиків знайти спільне рішення виходу з кризи, оскільки, за його словами, "для політиків головним є служіння народу".

За словами президента ПАРЄ, Україна "зацікавлена у добрих стосунках із сусідами". Тому, заявив він, "треба створювати спільну Європу, яка має бути єдиною".

У свою чергу, член парламентської делегації Раїса Богатирьова погодилася із Р. ван дер Лінденом, що "конфлікт має вирішуватися в Україні". При цьому, наголосила вона, "запорукою стабільності є дотримання Конституції та законів України". Проаналізувавши причини ситуації, що склалася, Р. Богатирьова виклала своє бачення наслідків кризи.

Вона поінформувала про пропозиції коаліції, які полягають у необхідності звернутися до Конституційного Суду України з проханням ухвалити рішення протягом одного місяця, дочекатися ухвали Суду щодо відповідності Указу Президента України про дострокове припинення повноважень парламенту Основному закону, виконанні усіма сторонами рішення Суду.

На переконання Р. Богатирьової, "проведення дострокових виборів 27 травня не може відбутися, оскільки це не відповідає українському законодавству, Конституційний Суд ще не розпочав розгляд питання, приблизно 70% населення не підтримують проведення цих виборів, 300 муніципалітетів прийняли рішення не брати участі у виборах".

Член парламентської делегації Григорій Немиря назвав внутрішньополітичну ситуацію в Україні "патовою" і підкреслив, що коаліція вбачає причиною кризи Указ Президента України, а опозиція переконана, що головний конфлікт полягає у недосконалості Конституційної реформи 2004 року. За його словами, "вже тоді були вбудовані елементи конституційної кризи". Водночас, зазначає він, "судова гілка влади має важливу місію".

Г. Немиря вважає, що вийти із кризи треба мирним шляхом, використовуючи інструменти домовленості щодо внесення змін до Конституції України. При цьому депутат наполягає на тому, що "дострокові вибори це елемент виходу з кризи", але наголошує на необхідності готовності сторін до переговорів.

Підсумовуючи, президент ПАРЄ запевнив, що учасники Асамблеї намагатимуться "допомогти розв'язанню конфлікту мирним шляхом". При цьому Р. ван дер Лінден побажав українським політикам мудрості і політичної хоробрості.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також