Ситуация в стране сложная, но это исключительно внутреннее дело Украины

17.04.2007, 11:09

Члены Постоянной делегации Верховной Рады Украины 16 апреля в рамках работы Второй части сессии ПАСЕ 2007 года провели встречу с докладчиками Мониторингового комитета Ассамблеи Ханне Северинсен и Ренате Вольвенд. (укр.)

"Ситуація в Україні занадто складна, але це виключно внутрішня справа України", - заявила Х. Северінсен. Проте, пояснила вона, співдоповідачі звернулися до українських парламентаріїв із проханням провести із ними зустріч, "аби вислухати думки і пропозиції щодо виходу із ситуації, що склалася в Україні".

Х. Северінсен повідомила, що "українське питання" розглядатиметься 19 квітня ц. р. за терміновою процедурою. Вона підкреслила, що Асамблея готує відповідний проект Резолюції і закликала "не шукати винних у ситуації, що склалася, але шукати шляхи, як з неї вийти".

Зі свого боку, народні депутати України висловили свої бачення, пропозиції і рекомендації щодо проекту Резолюції, наголошуючи, що "Україна сама спроможна розібратися у своїх внутрішніх проблемах", але не заперечує присутності в якості спостерігачів представників міжнародних впливових інституцій.

Керівник постійної делегації України у ПАРЄ Віталій Шибко, торкаючись природи нинішньої внутрішньополітичної ситуації в Україні, заявив: "Це конфлікт між Президентом і парламентом, а не парламентська криза".

В. Шибко висловив сподівання, що експертна оцінка членів Асамблеї, "як завжди, буде об`єктивною", оскільки важливо отримати "незаангажоване рішення - чи дійсно легітимними були дії Президента". При цьому він поінформував про відсутність посилання в Указі про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України на ст. 90 Конституції України, яка визначає підстави для таких дій Глави держави.

Говорячи про імперативний мандат, український політик попросив включити до тексту Резолюції відповідні висновки Венеціанської комісії. Також, вважає він, потребують експертної оцінки функції Конституційного Суду України.

Член парламентської делегації Сергій Головатий звернувся до співдоповідачів із проханням підготувати політично нейтральну, збалансовану, об'єктивну доповідь Моніторингового комітету. Депутат висловив переконання, що розв'язання політичної проблеми лежить у юридичній площині. Він запропонував ПАРЄ звернутися до Конституційного Суду України, щоб той якомога скоріше розглянув питання щодо відповідності Указу Президента України Основному закону. Крім того, С.Головатий вважає за доцільне, аби у тексті документу містилися негативні висновки Венеціанської комісії щодо імперативного мандату, запрошення депутатам від опозиції повернутися до роботи у залі засідань, звернення до гілок влади із закликом ініціювати зміни до Конституції України у відповідності до європейських стандартів.

Член парламентської делегації Оксана Білозір вважає проведення дебатів в ПАРЄ щодо України завчасним. На її думку, Резолюція має бути політично нейтральною. Депутат впевнена, що Указ Президента "став на сторожі демократії та європейського вибору народу України". При цьому, зазначила О.Білозір, виборче законодавство в Україні недосконале, а відтак, вирішення внутрішньополітичної ситуації має бути політико-правовим. Вона висловилася проти звернення Асамблеї до Конституційного Суду України, оскільки такі дії, за її словами, можна розцінювати як тиск на роботу судової інстанції.

Член парламентської делегації Петро Симоненко заявив, що парламент і коаліційний уряд працюють у відповідності до Конституції України. На його думку, розв'язання проблеми полягає у рішенні Конституційного Суду, робота якого останнім часом блокується через втручання певних політичних сил. П. Симоненко висловив переконання, що треба захищати вибір українського народу, котрий був "реалізований в березні і липні 2006 року". Від рішення ПАРЄ, наголосив П. Симоненко, "залежить, чи буде у нас дві України і два парламенти, чи одна". При цьому він констатував, що сьогодні десятки тисяч людей вийшли на вулиці України захищати свій вибір.

Член парламентської делегації Іван Попеску, у свою чергу, наголошував на недосконалості виборчого законодавства у частині захисту прав національних меншин та гендерної політики. Також, вважає він, для проведенню дострокових виборів мають передувати внесення змін до закону про бюджет і Бюджетного кодексу.

На переконання члена парламентської делегації Ольги Герасим'юк, причина конфлікту полягає у наявності кризи між більшістю та меншістю у парламенті. Указ Президента України вона розцінює як такий, що спрямований на дотримання політиками вимог Конституції України. Проте, за її словами, "норма про імперативний мандат є недемократичною", але вона необхідна до тих пір, поки політики не дійдуть певного рівня відповідальності.

Член парламентської делегації Григорій Немиря наполягав, щоб текст Резолюції був збалансованим, оскільки, переконаний він, роль ПАРЄ "сприяти розв'язанню проблеми на підставі Конституції". Він вбачає причини кризи в Україні у недосконалості Основного закону. Політик запропонував включити до тексту Резолюції "компромісний пакет" для продовження політичного діалогу в країни. У цьому контексті, підкреслив він, предметом переговорів може стати питання терміну проведення виборів.

Член парламентської делегації Раїса Богатирьова запропонувала "дочекатися рішення Конституційного Суду, яке всі приймають і виконують".

На думку українських політиків, "Конституційний Суд має стати арбітром" у розв`язанні ситуації, що склалася в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також