Украинские парламентарии встретились генсеком Совета Европы

17.04.2007, 12:07

Члены Постоянной делегации Верховной Рады Украины 16 апреля в рамках работы Второй части сессии ПАСЕ 2007 года провели встречу с генеральным секретарем Совета Европы Терри Девисом. (укр.)

"Треба дочекатися рішення Конституційного Суду, яке мають виконувати всі", - такої одностайної думки дотримувалися українські парламентарії, висловлюючи свої думки щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні.

За словами керівника Постійної парламентської делегації у ПАРЄ Віталія Шибка, "ситуація в Україні непроста". В. Шибко переконаний, що "конфлікт існує не в середині парламенту, конфлікт існує між Президентом і парламентом". На його думку, "Президент підтримав сторону тієї політичної сили, яка довго казала про дострокові вибори", тому постає питання, "чи не є під загрозою парламентаризм в Україні".

Керівник Постійної делегації пояснив генеральному секретареві Ради Європи, що в Указі Президента України відсутнє посилання на ст. 90 Конституції, яка визначає підстави для дострокових виборів. Він висловився за проведення дебатів в рамках засідання ПАРЄ щодо внутрішньополітичної ситуації в України, аби з'ясувати, "чи є легітимними дії Президента".

При цьому він зазначив, що "знову проводити вибори не є раціональним й доцільним", оскільки "розстановка політичних сил залишиться такою ж".

Крім того, В. Шибко звернув увагу Т. Девіса на те, що робота Конституційного Суду України "заблокована", зазначивши, що Президент України двічі відвідував цю судову інстанцію.

Також В. Шибко нагадав, що Венеціанська Комісія виступила проти введення імперативного мандату на всіх рівнях.

У свою чергу, член парламентської делегації Сергій Головатий переконаний, що дострокові вибори, у разі їх проведення, мають бути легітимними, законними і демократичними. У цьому контексті він висловив сумнів щодо легітимності їх результатів, оскільки в тексті Указу про дострокове припинення повноважень парламенту відсутнє посилання на ст. 90 Конституції, виборче законодавство недосконале - на законодавчому рівні не виписані процедура проведення виборів за 60 днів та порядок їх фінансування, немає реального списку виборців.

Член парламентської делегації Петро Симоненко нагадав, що "ПАРЄ визнала вибори 2006 року демократичними, вільними і законними". Крім того, сказав він, "на підставі Конституції сформовано більшість і затверджено Кабінет Міністрів", "ПАРЄ минулого року підтвердила повноваження Постійної делегації". Причини виникнення кризи він вбачає у невиконанні Президентом України передвиборних програм, а відтак у втраті довіри виборців. За словами депутата, "у боротьбі за владу опозиція хоче заблокувати роботу парламенту й уряду", внаслідок чого можуть постраждати десятки тисяч людей, які вийшли на вулиці захищати свій вибір.

Член парламентської делегації Раїса Богатирьова вважає, що головне питання полягає у визначенні легітимності Указу Президента України і у спроможності України вийти з кризи. Вона зауважила, що внутрішньополітична ситуація може стати небезпечним прецедентом, коли парламент розпускатиметься за бажанням глави держави, і висловила занепокоєння, що подібна ситуація може повторитися у 2009 році, після президентських виборів. До того ж, повідомила Р. Богатирьова, 300 муніципалітетів відмовилися брати участь у дострокових виборах, виходячи "із верховенства права і дії Конституції".

Зі свого боку, парламентарії від "Нашої України" та БЮТ переконували, що "перенесення терміну дострокових виборів може стати певним компромісом і предметом переговорів".

Зокрема, на думку Ольги Герасим'юк, причиною Указу Президента України стала відсутність конструктивного діалогу між більшістю та меншістю у парламенті, небажання надати Універсалу національної єдності статус закону. Проте, на її переконання, "дух Указу Президента полягає в тому, що він вимагає від політиків політичної відповідальності й культури".

Олена Бондаренко назвала бажання парламентської більшості мати 300 голосів у парламенті "шантажем Президента" і "спробою узурпації влади". Тому, вважає вона, "Указ - це вимушений крок, на який пішов Президент".

Представники опозиції закликали Асамблею приймати виважені, демократичні, незаангажовані рішення. При цьому вони наполягали на необхідності дострокових виборів, аби "дати право народу зробити свій вибір".

Проте українські законодавці були одностайні у стурбованості тим, що рішення Конституційного Суду може бути ухвалене і 28 травня при тому, що вибори призначені на 27 травня. Тому, на думку представників опозиції, це питання можна включити до обговорення у дебатах у ПАРЄ. Представники коаліції висловили занепокоєння тим, що ухвалення Конституційним Судом рішення після 27 травня може призвести до розколу України і утворенню двох парламентів.

"Якщо вибори будуть у травні, - то це дуже мало часу, і ми нічим не зможемо допомогти", - підсумував Т. Девіс, торкаючись питання можливої юридичної допомоги щодо приведення українського виборчого законодавства у відповідність до європейських норм. Він висловив переконання щодо "недоречності змінювати такий дуже важливий документ, як Конституція, під тягарем виборів".

Він наголосив, що наразі вкрай необхідно дочекатися рішення Конституційного Суду України. У разі, якщо прийняття рішення затягнеться у часі, питання має бути вирішене шляхом політичних переговорів, вважає генеральний секретар Ради Європи. "Політичні проблеми мають вирішувати політики, а не вулиця", - зазначив Т. Девіс.

Генеральний секретар Ради Європи запевнив українських законодавців у тому, що й надалі "приділятиме великої уваги українському народові", і заявив: "Говорити один з одним краще, ніж боротися".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також