Александр Мороз провел встречу с Викторасом Мунтянасом

25.04.2007, 15:06

Председатель Верховной Рады Александр Мороз в ходе двухдневного официального визита в Литовскую Республику в среду, 25 апреля, встретился с Председателем Сейма Литовской Республики Викторасом Мунтянасом. (укр.)

Голова Сейму Литовської Республіки підкреслив, що Україна є стратегічним партнером Литви. Він високо оцінив рівень двосторонніх відносин в усіх сферах, зокрема в економічній.

В. Мунтянас зазначив, що Литва підтримує євроінтеграційні і євроатлантичні прагнення України, і висловив готовність його країни поділитися з Україною досвідом євроінтеграції, зокрема шляхом проведення регулярних консультацій з питань ролі парламентів у цьому процесі.

Голова Верховної Ради України висловив зацікавленість досвідом євроінтеграції Литовської Республіки, зазначивши, що європейський вибір є стратегічною метою для всіх партій, представлених у Верховній Раді, незалежно від їхніх політичних уподобань.

Враховуючи ситуацію в Україні, О. Мороз сказав, що "нас також цікавить досвід коаліційного співвідношення інтересів у парламенті і в уряді" та шляхи узгодження позицій коаліційної більшості та меншості у парламенті.

У цьому контексті відбувся обмін думками щодо організації роботи більшості і меншості у парламенті, а також стосовно співпраці між парламентом та коаліційним урядом.

В. Мунтянас, зокрема, зауважив, що "іншого шляху, ніж співпраця, для вирішення завдань немає".

Під час зустрічі також було обговорено широкий спектр питань міжпарламентської співпраці. О. Мороз, зокрема, наголосив на необхідності активізації роботи на рівні Українсько-литовської міжпарламентської асамблеї, засідання якої, як очікується, відбудеться цього тижня у Вільнюсі, та на рівні парламентських комітетів.

На думку Голови Верховної Ради України, серед перспективних напрямків спільної роботи, які потребують законодавчого супроводу, - реформування системи місцевого самоврядування, співпраця у сфері аграрно-промислового комплексу та в енергетичній галузі, зокрема підтримка на державному рівні розвитку відновлювальних джерел енергії.

У свою чергу, Голова Сейму Литовської Республіки підтримав думку О. Мороза щодо того, що "місцеве самоврядування має особливу цінність для демократії".
По материалам пресс-службы Верховной Рады Украины.

Читайте також