Программы заменительной терапии для наркозависимых действуют в Украине более двух лет

15.05.2007, 11:32

В Украине внедрение программ заменительной терапии для наркозависимых соответствует действующему законодательству и рекомендациям ВОЗ. (укр.)

Вживання наркотичних речовин поступово перетворилось на велику соціальну та медичну проблему, і в першу чергу, через підвищений ризик інфікування ВІЛ та іншими інфекціями, що передаються через кров (гепатити В та С). В Україні саме споживачі ін'єкційних наркотиків є основною групою ризику щодо ВІЛ-інфікування - понад 65% споживачiв iн'єкційних наркотиків є ВІЛ-позитивними.

Одним з основних інструментів профілактики поширення ВІЛ/СНІД у світі є замісна терапія. Ефективність замісної терапії в тому, що вона дає змогу залежним споживачам відмовитися від вживання опіатів, значно зменшити ризик, пов'язаний з ін'єкціями (ВІЛ, гепатити, інфекції тощо), стабілізувати здоров'я, стати соціально активними. Крім цього - вона є необхідною передумовою для проведення антиретровірусної терапії. Замісна терапія широко використовується в зарубіжних країнах вже майже 40 років. З 2006 року препарати для замісної підтримувальної терапії, а саме метадон, віднесені ВООЗ до препаратів першої життєвої необхідності. В багатьох з них ін'єкційний шлях поширення ВІЛ-інфекції сьогодні не перевищує 10%. Понад 90% замісної терапії в ЄС надається у формі лікування метадоном.

МОЗ, відповідно до рекомендацій ВООЗ, розглядає замісну терапію насамперед як найбільш ефективний метод, супровідну терапію в профілактиці важких захворювань, що передаються з кров'ю. В Україні програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для споживачів ін'єкційних опіоїдних наркотиків впроваджуються понад 2 роки. Програми ЗПТ повністю відповідають законодавству та впроваджуються відповідно до п. 12 Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки ( затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 N 264).

Успішний досвід реалізації програм ЗПТ у 9 регіонах України дав підстави Міністерству охорони здоров'я запровадити їх ще в 14 областях. До жовтня 2007 року програмами лікування ЗПТ планується охопити понад 3 тисячі наркозалежних українців.

Пацієнти для замісної терапії відбираються відповідно до затверджених критеріїв, серед яких обов'язковими є: тривалий стаж вживання, неодноразові спроби лікування, наявність важких супутніх захворювань: ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити тощо, складні соціальні проблеми, що означає, що не всі підряд, а тільки найважчі споживачі наркотиків можуть бути залучені до таких програм.

У Державному бюджеті України на 2007 р. на профілактику та лікування ВІЛ/СНІД вперше передбачено фінансування для забезпечення лікування ЗПТ 300 ВІЛ-інфікованих пацієнтів.

Боротьба з наркоманією - проблема глобальна. ВООЗ у співробітництві з Об'єднаною програмою ООН, ЮНЕЙДС і Радою Європи на основі існуючих у світі прикладів результативної практики сформульовано п'ять основних принципів ефективної профілактики ВІЛ-інфекції серед осіб, які вводять наркотики шляхом ін'єкцій ("Принципи профілактики ВІЛ-інфекції серед осіб, які вживають наркотики"): інформаційна робота й освіта; забезпечення легкої доступності соціальних служб і служб охорони здоров'я; активна роз'яснювальна робота серед споживачів ін'єкційних наркотиків; забезпечення споживачів ін'єкційних наркотиків стерильними ін'єкційними інструментами і дезинфікуючими матеріалами; надання споживачам ін'єкційних наркотиків можливості отримувати замісну терапію.

Ці принципи мають застосовуватися комплексно в рамках загальної національної стратегії щодо боротьби з наркокоманією.

Впровадження замісної терапії в Україні - один з шляхів, що може суттєво вплинути на призупинення епідемії поширення ВІЛ/СНІДу та взяття її під контроль.

Під терміном "замісна підтримувальна терапія" мається на увазі метод лікування, що відповідає наступним критеріям: речовини, що використовуються для замісної терапії, були піддані ретельній оцінці; лікування проводиться акредитованими фахівцями в рамках офіційно визнаної медичної практики; здійснюється належний клінічний моніторинг.

Замісна терапія розглядається як варіант для наркозалежних людей, які фактично не можуть припинити вживання ін'єкційного наркотику, навіть якщо прагнуть це зробити.

Найширше з препаратів - замінників використовується метадон. В останні роки все більшої популярності набуває бупренорфін - препарат, що має змішані властивості (агоніст - антагоніст).

Одним з вагомих аргументів на користь замісної терапії - є її позитивний вплив на зниження кримінальної активності споживачів наркотиків, що констатується у більшості країн, де застосовується вказаний метод.

На сьогоднішній день у світі близько 1,5 млн. людей отримують замісну підтримувальну терапію (здебільшого, метадон). ЗТ впроваджується у всіх країнах Європейського Союзу. Наприклад, в Італії замісну терапію отримують 27-29% хворих на опіоїдну залежність, в Іспанії цей відсоток коливається між 41 і 86%, у Німеччині - між 33 та 63%, в Нідерландах - між 40 і 47%.

Серед країн колишнього СРСР, замісна терапія проводиться в Литві, Латвії, Естонії, Молдові, Киргизстані, Азербайджані, Грузії.

На сьогодні в Україні 522 пацієнти (у столиці та восьми обласних центрах) отримують ЗПТ в рамках програми "Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також