Верховная Рада подвела итоги прошедшей недели

11.06.2007, 11:27

Верховная Рада Украины подвела итоги законодательной деятельности за сессионную неделю 5-8 июня. (укр.)

Прийнято в цілому закони:

"Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про прожитковий мінімум". Законом доповнюється стаття 5 Закону України "Про прожитковий мінімум" двома новими частинами такого змісту: "Розрахунки щомісячного фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, оприлюднюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі праці та соціальної політики на його офіційному Інтернет-сайті. Дані про фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, разом із відповідними розрахунками щомісяця надаються Президентові України, Верховній Раді України, сторонам соціального діалогу на національному рівні всеукраїнським об'єднанням професійних спілок, всеукраїнським об'єднанням організацій роботодавців та Кабінету Міністрів України".

"Про соціальний діалог в Україні". Закон визначає правові засади організації та порядку ведення соціального діалогу в Україні щодо вдосконалення трудових, соціально-економічних відносин, досягнення взаєморозуміння та громадської злагоди в суспільстві. У Законі визначено поняття соціального діалогу, його основні принципи та сферу здійснення соціального діалогу, представництво сторін соціального діалогу; передбачено порядок створення та діяльності органів соціального діалогу.

"Про здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств". Законом визначаються організаційні та правові засади здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, а також особи, які мають право на частку в праві спільної часткової власності, форму і умови договору про спільне володіння та користування майном, порядок ведення спільних справ співвласниками майна, порядок використання невитребуваних майнових паїв.

"Про нормування у будівництві". Метою прийняття закону є встановлення правових та організаційних засад нормування у будівництві в Україні і створення умов для забезпечення єдиної державної політики у цій сфері. Метою нормування у будівництві в Україні є забезпечення безпеки для життя і здоров'я людини, збереження флори та фауни, охорони довкілля, створення умов для формування середовища, безпечного і прийнятного для життєдіяльності людини, раціонального використання національних ресурсів, сприяння усуненню бар'єрів у торгівлі, організація системи контролю за дотриманням вимог будівельних норм і відповідності об'єктів нормування своєму призначенню.

"Про особливості передачі в концесію об'єктів водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності".

"Про особливості передачі в концесію об'єктів теплопостачання, що перебувають у комунальній власності".

"Про внесення змін до Закону України "Про телекомунікації" (щодо збільшення переліку послуг) ".

"Про внесення змін до статті 176 Земельного кодексу України". Основні положення закону стосуються внесення змін до статті 176 Земельного кодексу України щодо посвідчення меж адміністративно-територіальних утворень.

"Про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про оцінку земель". Закон передбачає встановлення терміну проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів не рідше ніж один раз у 5-7 років.

"Про Загальнодержавну програму впровадження електронного документообігу з використанням електронного цифрового підпису". Предметом правового регулювання закону є забезпечення правових, організаційних, технічних, економічних та соціальних умов щодо впровадження необхідних умов для проведення робіт згідно з Програмою.

"Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення". Основна мета прийняття Закону - створення ефективного механізму сприяння зайнятості населення, забезпечення прав і свобод громадян у сфері зайнятості; забезпечення повної, продуктивної і вільно обраної зайнятості населення в процесі реалізації соціально-економічної політики держави. Основними завданнями закону є визначення концептуальних підходів щодо державної політики зайнятості та розроблення механізмів державного регулювання зайнятості.

"Про внесення змін до Кодексу законів про працю України та Закону України "Про оплату праці".

"Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо персональних пенсіонерів місцевого значення)".

"Про розвиток виробництва та споживання біологічних палив". Основним завданням закону є запровадження законодавчого регулювання ринку виробництва та споживання біопалив, структурування ринку таких біопалив та створення прозорого механізму виробництва та споживання біопалив.

Прийнято постанови:

про внесення зміни до пункту 3 Постанови Верховної Ради України "Про деякі заходи щодо забезпечення реалізації положень пункту 6 частини другої статті 81 Конституції України";

про внесення змін до Постанови Верховної України України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної України України п'ятого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної України України з питань приватизації";

про уточнення найменування села Вільшана Ічнянського району Чернігівської області;

про перейменування селища міського типу Станично-Луганське Станично-Луганського району Луганської області;

про внесення зміни до Перспективного плану законодавчих робіт Верховної Ради України п'ятого скликання, затвердженого постановою Верховної Ради України від 30 листопада 2006 р. N 397-V;

про Звернення Верховної Ради України до дипломатичних представництв іноземних держав, акредитованих в Україні;

про організацію виконання Постанови Верховної Ради України "Про деякі заходи щодо забезпечення реалізації положень пункту 6 частини другої статті 81 Конституції України";

про інформацію Кабінету Міністрів України стосовно ситуації, що склалася в сільському господарстві України внаслідок погодних умов у травні 2007 року, та шляхи правового її врегулювання;

про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з'ясування обставин прийняття Радою суддів України рішення про призначення суддів на адміністративні посади та їх звільнення з цих посад.

Прийнято низку постанов

про обрання та звільнення суддів;

про призначення позачергових виборів окремих сільських голів

Прийнято за основу законопроекти:

про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів;

про внесення змін до статті 25 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо відшкодування вартості утримання військовослужбовців);

про внесення змін до Закону України "Про стимулювання розвитку регіонів";

про внесення змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності";

про внесення змін до статей 155,156 Кримінального Кодексу України (щодо розбещення неповнолітніх);

про внесення змін до статей 304 та 323 Кримінального Кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини проти сім'ї та дітей);

про деякі заходи забезпечення громадського порядку в Україні;

про м'ясо та м'ясні продукти.

Заслухано

Інформацію про рішення Європейської Комісії "За демократію через право" (Венеціанської Комісії) стосовно українського законодавства;

Інформацію Кабінету Міністрів України про оцінку наслідків засухи в регіонах України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також