Верховная Рада подвела итоги прошедшей недели

04.06.2007, 12:03

Верховная Рада Украины подвела итоги законодательной деятельности за сессионную неделю 28 мая - 1 июня. (укр.)

Прийнято в цілому закони:

"Про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" та деяких інших законодавчих актів України (щодо порядку проведення позачергових виборів до Верховної Ради України та заміщення народних депутатів України, повноваження яких були достроково припинені)".

"Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік". Метою прийняття закону є врегулювання окремих проблемних соціальних питань головних розпорядників щодо виплати заробітної плати, підвищення грошового забезпечення, виплати вихідної допомоги, погашення кредиторської заборгованості за судовими рішеннями, подолання наслідків несприятливих погодних умов для сільського господарства, інших видатків

"Про внесення змін до Закону України "Про Центральну виборчу комісію". Законом доповнено статтею 311 такого змісту: "Стаття 311. Дострокове припинення повноважень всього складу Комісії. 1. Повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою України за вмотивованим поданням Президента України. 2. Рішення про дострокове припинення повноважень всього складу Комісії приймається Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу. 3. Депутатські фракції у Верховній Раді України не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають Президенту України пропозиції щодо персонального складу Комісії, на підставі яких Президент України протягом трьох днів вносить до Верховної Ради України подання щодо персонального складу Комісії".

"Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні та практичному використанні генетично модифікованих організмів". Основними завданнями закону є: охорона здоров'я людини і навколишнього природного середовища при здійсненні генетично-інженерної діяльності; визначення засад правового регулювання системи та заходів біобезпеки, яких необхідно дотримуватись при здійсненні генетично-інженерної діяльності; створення умов для безпечного практичного використання ГМО в господарських цілях; визначення прав і обов'язків учасників генетично-інженерної діяльності та встановлення їх відповідальності за порушення законодавства.

"Про внесення змін до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів". Законом передбачено внесення зміни до частини другої статті 26 щодо надання повідомлення відповідній компетентній службі країни-імпортера про зазначене інспектування за 60 днів.

"Про внесення змін до Закону України "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів". Законом передбачається у статті 1 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів" замінити слова "Рік, що настає після вступу України до СОТ" замінити на "Рік членства України в СОТ".

"Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням". Законом вносяться зміни до графи третьої статті 1 Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням" шляхом зміни слів "Рік, що настає після вступу України до СОТ " на слова "Рік членства України в СОТ". Пункт перший статті 4 викласти в такій редакції: "У році, в якому Україна вступила до Світової організації торгівлі, ставки вивізного мита вступають у силу з дня вступу і діють по 31 грудня. Ставки вивізного мита в інших роках вступають у силу з 1 січня по 31 грудня відповідного року після вступу України до Світової організації торгівлі".

"Про внесення змін до Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності". Законом встановлюється правові та організаційні засади розроблення та застосування національних стандартів, технічних регламентів та процедур оцінки відповідності, виходячи з пріоритетності міжнародних стандартів, інструкцій та рекомендацій.

"Про внесення змін до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Предметом правового регулювання закону є законодавчі норми, які встановлені Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті, зокрема: отримання резидентами виручки за експортними операціями та товарів за імпортними операціями в строк, що не перевищує 90 днів (статті 1 і 2 Закону); перерахування на користь нерезидентів купленої іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України протягом 5 робочих днів з моменту її зарахування на валютний рахунок резидента (стаття 3 Закону); продовження строків розрахунків за експортно-імпортними операціями (стаття 6 Закону).

"Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України". Основними цілями та завданнями прийняття акта є: приведення товарної номенклатури у відповідність з вимогами ГС-2002 на виконання міжнародних зобов'язань, взятих у рамках Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів; забезпечення сприятливих умов щодо завершення переговорів про приєднання України до СОТ; адаптація статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації; усунення розбіжностей у версіях систем Класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності України та країн торговельних партнерів; прискорення та спрощення процедури митного оформлення товарів під час проведення зовнішньоторговельних операцій.

"Про внесення змін до Закону України "Про страхування". Законом вносяться зміни до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про страхування" від 16 листопада 2006 року N 357-V щодо скасування обмежень страхової суми у 75 відсотків вартості кожного об'єкта страхування за договорами страхування ризиків, пов'язаних з морськими перевезеннями, комерційною авіацією, запуском космічних ракет і фрахтом (включаючи супутники) та надання права страховикам-нерезидентам здійснювати послуги по договорам перестрахування при постачанні таких послуг через кордон (транскордонне постачання).

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності". Предметом правового регулювання Закону є відносини, пов'язані з захистом прав інтелектуальної власності, при врегулюванні яких має бути забезпечено недопущення повторного введення в цивільний оборот контрафактної продукції, а також знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

"Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників) ". Законом Стаття 81 приводиться у відповідність до Статті Ш ГАТТ "Національний режим щодо внутрішнього оподаткування та регулювання шляхом її вилучення та змінити редакцію підпункту 6.2.6 статті 6 таким чином, щоб оподаткування операцій з поставок переробним підприємствам вітчизняного молока та м'яса живою вагою та імпортованої аналогічної продукції здійснювалось на однакових умовах. Термін дії підпункту 6.2.6 встановлюється до 1 січня 2008 року.

"Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про ставки ввізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур". Законом передбачається скасування з моменту вступу до COT індикативних цін на насіння олійних культур.

"Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо гарантійного платежу (застави) у випадку звернення позивача до суду про призупинення або припинення приватизації об'єктів або пакетів акцій) ".

Прийнято постанови:

про підтвердження результатів голосування щодо законів України, прийнятих Верховною Радою України в період з 3 квітня по 29 травня 2007 року;

про визнання такими, що втратили чинність, актів Верховної Ради України;

про деякі заходи щодо забезпечення реалізації положень пункту 6 частини другої статі 81 Конституції України;

про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад;

про відмову в дачі згоди на звільнення Піскуна С.М. з посади Генерального прокурора України;

про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про призначення членів наглядових рад Відкритого акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" та Державного експортно-імпортного банку України "Укрексімбанк";

про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік".;

про спробу присвоєння Радою суддів України владних повноважень щодо призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад;

про призначення членів Центральної виборчої комісії;

про припинення повноважень складу Центральної виборчої комісії.

Прийнято низку постанов про обрання і звільнення суддів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також