Филиалы ДК "Газ Украины" будут снабжать газом бюджетников в Волынской, Львовской и Николаевской областях

14.06.2007, 16:37

Поставки природного газа бюджетным учреждениям и организациям в Волынской, Львовской и Николаевской областях будут осуществлять филиалы ДК "Газ Украины". (укр.)

Таке рішення компанія прийняла у зв'язку з тим, що стан розрахунків підприємств з газопостачання та газифікації (облгазів) за газ, спожитий бюджетними організаціями, є незадовільним і не відображає реальний стан розрахунків бюджетних організацій з облгазами. ДК "Газ України" повідомила про рішення постачати природний газ бюджетним установам й організаціям через власні філії керівникам обласних держадміністрацій у Волинській, Львівській та Миколаївській областях.

ВАТ "Львівгаз" станом заборгувало ДК "Газ України" за газ, спожитий у поточному році бюджетними установами Львівщини, 36,3 млн. грн. При цьому оперативний моніторинг компанії засвідчує, що бюджетні установи Львівської області, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, розрахувалися з ВАТ "Львівгаз" більш як на 80%. ВАТ "Львівгаз" сплатило ДК "Газ України" лише 11% за спожитий бюджетними установами газ.

Жодної копійки не заплатило ДК "Газ України" за спожитий у 2007 р. бюджетними організаціями Волині природний газ ВАТ "Волинь газ". Хоча бюджетні споживачі області розрахувалися з облгазом за газ на 97%. Борг ВАТ "Волинь газ" перед ДК "Газ України" за газ для бюджетних установ складає понад 11 млн. грн.

Понад 3,6 млн. грн. складає борг ВАТ "Миколаївгаз" перед компанією за газ, спожитий у поточному році бюджетним організаціями. Водночас при 75% розрахунків з ДК "Газ України" за газ, спожитий бюджетними організаціями області, такі споживачі розрахувалися з ВАТ "Миколаївгаз" на 81%.

Сума заборгованості перед компанією лише ВАТ "Львівгаз", "Волиньгаз" та "Миколаївгаз" за газ, спожитий у 2007 р. бюджетним установами, складає понад 51 млн. грн. і становить 30% від загальної суми боргу усіх облгазів України (170,3 млн. грн.).

Реалізація природного газу бюджетним установам через діючі у Волинській, Львівській та Миколаївській областях філії ДК "Газ України" дозволить місцевим органам влади значно заощадити кошти місцевих бюджетів. Нині місцеві бюджети сплачують облгазам за постачання природного газу. Так, тариф на постачання природного газу бюджетним установам за 1000 куб. м (з ПДВ) становить: у ВАТ "Волиньгаз" - 33,96 грн., "Львівгаз" - 36,6 грн., "Миколаївгаз" - 29,52 грн.

Постачання природного газу безпосередньо через філії ДК "Газ України" дозволить не лише значно поліпшити розрахунки бюджетних установ областей з компанією, а й вдосконалити роботу щодо збору коштів за спожитий газ, посилити контроль з боку місцевих органів влади за станом розрахунків. Вчасне надходження коштів від споживачів за природний газ дозволить також забезпечити належну підготовку до опалювального сезону 2007-2008 рр. та надійне теплопостачання протягом осінньо-зимового періоду.

Практика постачання природного газу для бюджетних установ через філії ДК "Газ України", виходячи з рівня розрахунків облгазів з Компанією, буде поширена й на інші області України.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также