НАК "Нафтогаз Украины" прокомментировала указ Президента о порядке обеспечения потребителей газом

26.06.2007, 15:55

По мнению НАК "Нафтогаз Украины", Указ Президента Украины о приостановке Постановления N38 приведет к дестабилизации во время отопительного сезона 2007-2008 гг. (укр.)

Можливим наслідком Указу Президента Віктора Ющенко про призупинення деяких положень Постанови Кабінету Міністрів N31 від 16 січня 2007 року може стати дестабілізація газової галузі України через фінансові зловживання на внутрішньому ринку та різке погіршення розрахунків за природний газ. В результаті НАК "Нафтогаз України" не зможе підготувати та забезпечити стабільне газопостачання під час опалювального сезону 2007-2008 рр.

Згідно Указу Президента у відносинах "власник газу - споживач" має з'явитися посередник у вигляді облгазу, який відтепер розпоряджатиметься коштами за транспортування газу. По суті створено правову колізію завдяки якій окремі облгази будуть затримувати ці кошти на власних рахунках, або взагалі не будуть розраховуватися з ДК "Укртрангаз" за транспортування газу, безпідставно накопичуючи багатомільйонні борги. Відповідно зменшиться і відповідальність споживачів перед ДК "Газ України", адже власник палива втратить можливість обмежувати газопостачання боржників. Внаслідок цього суттєво зменшиться рівень оплати за природний газ.

За розрахунками фахівців НАК "Нафтогаз України" новий порядок постачання та транспортування природного газу за окремими договорами зі споживачами призведе до того, що ДК "Газ України" недоотримає близько 900 млн. грн. Це в свою чергу призведе до неможливості постачання газу в необхідному обсязі всім категоріям соціальних споживачів.

Поява сумнівних посередників у схемі постачання газу означатиме відмову України від стандартів Євросоюзу. Указ Президента суперечить Директиві 2003/55/ЕС Європейського парламенту та Ради ЄС щодо загальних правил для внутрішнього ринку природного газу. Цією Директивою передбачається рівний прямий доступ всіх власників газового ресурсу (в даному випадку НАК "Нафтогаз України") до кінцевого споживача. Метою прийняття європейської Директиви було унеможливлення зловживань та маніпуляцій з боку штучних посередників, встановлення прозорості у газовій галузі. Відмова від цивілізованої практики погіршить імідж України як надійного газового партнера в очах європейських споживачів.

Негативні припущення щодо можливої дестабілізації роботи газової галузі України базуються на нещодавній практиці. Запропонована Президентом схема вже діяла в Україні протягом 2006 року. Саме тоді різко погіршилися розрахунки усіх категорій споживачів перед Державою, в результаті чого було накопичено 1,9 млрд. грн. боргів. В результаті НАК "Нафтогаз України" був поставлений на межу банкрутства, був змушений згорнути виробничі програми по видобутку вуглеводнів. Суттєво зменшилися інвестиції в українську ГТС.

Водночас практика єдиного договору між власником газу та споживачем на продаж та доставку палива, яка закріплена у Постанові "31, має суттєві переваги. Саме така практика діяла в Україні протягом 2001-2005 рр.: протягом цього періоду НАК "Нафтогаз України" усунув з ринку сумнівні схеми бартеру та ухилення від оподаткування, навів дисципліну на внутрішньому ринку та зменшив борги за газ. Саме тому 16 січня Уряд відновив дію ефективної для Держави схеми. Єдині прямі договори забезпечили прозорість внутрішнього ринку газу та зменшення кількості зловживань.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также