Причиной "фосфорной аварии" не могут быть ремонтные работы

30.07.2007, 11:50

Львовская железная дорога опровергает информацию пресс-службы "Железных дорог Казахстана" о том, что причиной схода с рельс грузового поезда, который перевозил цистерны с фосфором, могли стать ремонтные работы. (укр.)

За словами українських залізничників, найбільш ймовірною причиною аварії є незадовільний технічний стан вагонів та недотримання технічних умов завантаження небезпечного вантажу.

Наразі огляд вагонів виявив низку недоліків технічного характеру.

Фосфорні цистерни, які перекинулися поблизу Ожидова, були вироблені підприємством "Азовмаш" і перебувають в експлуатації з 1973 року. Про це сьогодні під час сесії Львівської обласної ради повідомив начальник Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" Михайло Мостовий.

Михайло Мостовий наголосив, що на цистернах з фосфором, які перевернулися, були пошкоджені зривні клапани, що спрацьовують при підвищенні тиску у цистернах. Також він зазначив, що у кожній цистерні фосфору було на 2,7-3 тони більше, ніж вказано у документах.

Крім цього, виявлено і порушення в дотриманні технічних умов завантаження фосфору у цистерни. Зокрема, недостатнім був рівень води, під якою зберігається від впливу атмосферного повітря фосфор в цистернах. Замість обумовлених технічними правилами 30-60 см, заміри показали, що води було лише 27 см.

Стосовно робіт, які велися на перегоні Красне - Ожидів у першій половині дня сходу потяга, Львівська залізниця повідомляє, що це були планові роботи. Дії залізничників під час ремонту та після нього відповідають вимогам нормативних документів Укрзалізниці. На час закінчення роботи, температура рейок знаходилася в межах норми і становила +39 С, а не, як зазначає казахська сторона, "вище +50". Після планового ремонту рух поїздів на цій дільниці продовжувався і до проїзду поїзда з вантажем фосфору по ній прослідували п'ять поїздів.

Всі технічні параметри робіт зафіксовані у відповідній документації згідно законодавства та нормативів Укрзалізниці і є доступні для уповноваженої комісії, яка займається розслідуванням аварії.

Михайло Мостовий наголосив, що Львівська залізниця звертатиметься до відповідних установ з проханням врегулювати норми щодо продовження терміну експлуатації цистерн, які перевозять небезпечні речовини.

Водночас, Львівська залізниця подаватиме позов про відшкодування збитків, оскільки вона є потерпілою стороною.
По материалам пресс-релиза Укрзализныци.

Читайте також

Читайте также