Сельским жителям предоставят квалифицированную медицинскую помощь

04.07.2007, 13:33

Министерство здравоохранения Украины проводит ежегодную всеукраинскую акцию "От первичного звена - к здоровой нации" для предоставления квалифицированной медицинской помощи сельскому населению. (укр.)

Підвищення доступності висококваліфікованої медичної допомоги жителям регіонів, особливо сільським мешканцям, є одним з пріоритетів у розвитку системи охорони здоров'я. Міністерство охорони здоров'я України, на виконання Указу Президента "Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення" (від 6.12.2005 N1694), запроваджує щорічну всеукраїнську акцію "Від первинної ланки - до здорової нації".

Акція, що цього року триватиме з липня до 31 грудня, дасть можливість не тільки наблизити доступність медичної допомоги до населення, яке проживає у віддалених куточках нашої держави, а проводити профілактичні медичні огляди людей незалежно від віку та виявляти захворювання на ранніх стадіях і скриті.

Всеукраїнська акція спрямована на забезпечення безоплатної медичної допомоги трьох рівнів і передбачає проведення профілактичних медичних оглядів (первинний рівень), консультування хворих та, при необхідності, госпіталізацiю у необхідні лікувальні заклади (вторинний і третинний рівні). У процесі проведення акції буде здійснено значний обсяг діагностичних досліджень - флюорографічні, лабораторні, УЗД, ЕКГ.

Огляди на первинному рівні здійснюватимуть медики первинної ланки охорони здоров'я - фельдшери ФАПів, сімейні лікарі, дільничі терапевти та педіатри, які надаватимуть профілактичні консультації чи скерування для більш складніших обстежень. В населені пункти, де немає закладу охорони здоров'я, або він не укомплектований кадрами, виїдуть бригади лікарів загальної практики, стоматологів та акушерів-гінекологів з ЦРЛ.

На вторинному рівні у всіх регіонах працюватимуть пересувні мобільні лабораторії, клініки і діагностичні бригади з числа районних і міських спеціалістів, які проводитимуть обстеження та консультації хворих.

Провідні вчені МОЗ та АМН України, головні позаштатні спеціалісти МОЗ, завідуючі кафедр медичних вузів, фахівці спеціалізованих лікарень (на третинному рівні), як волонтери виїзних бригад, надаватимуть консультації пацієнтам та колегам-медикам. У рамках цьогорічної акції сформовано 6 консультативних бригад з хірургії, педіатрії, кардіології, онкології, гінекології, неврології, стоматології, психіатрії, дерматовенерології, ендокринології, пульмонології. Крім цього, у регіонах для надання висококваліфікованої допомоги працюватимуть 9 діагностичних бригад фахівців-рентгенологів, укомплектованих пересувними лікувально-діагностичними комплексами.

Складено графік роботи консультативних та діагностичних бригад. Відповідальність за організацію акції на місцях покладено на головних лікарів районів. Фінансування акції здійснюватиметься за рахунок державного бюджету та бюджетів місцевих органів влади.

Щотижня результати оглядів будуть надходити до Міністерства охорони здоров'я.

У 2006 році у Чернівецькій, Житомирській, Сумській, Миколаївській та Чернігівській медичними профілактичними оглядами та заходами диспансеризації було охоплено 98-100% населення.

Для здійснення профілактичних оглядів було залучено понад 98 тис. медичних працівників, у тому числі 106 - науковців АМН України, 257 фахівців - науково-дослідних інститутів МОЗ та 1948 викладачів вищих медичних навчальних закладів.

Для проведення оглядів було задіяно понад 3,3 тис. одиниць високовартісного обладнання.

Результати профілактичних оглядів у 2006 р.:

- оглянуто 12300,5 тис. жителів України (близько 83 % сільських жителів);

- понад 43% обстежених сільських жителів на основі медичних показань були скеровані до спеціалістів вторинного рівня і майже 5% - до спеціалістів третинного рівня;

- під диспансерний нагляд взято понад 20% з числа оглянутих, з них 402,4 тис. дітей;

- госпіталізовано понад 1 млн. осіб, з них близько 300 тисячам хворих здійснені хірургічні втручання.

Медичну допомогу сільському населенню надають у фельдшерсько-акушерських пунктах (ФАПах), сільських лікарських амбулаторіях (СЛА) та центральних районних лікарнях (ЦРЛ).

Загальна кількість ФАПів в Україні на 01.01.2007 складає 1515, з них 386 - без медичного працівника.

Число сільських лікарських амбулаторій - 3191, в яких працює 5188 лікарів (штатних посад 7413, зайнятих 5971).

На сьогодні близько 300 сіл з населенням від 500 до 1000 чоловік не мають лікувальних закладів.

Кожен 5-й заклад, що надає первинну допомогу сільському населенню (ФАП, СЛА, амбулаторні підрозділи дільничних та районних лікарень) потребує капітального ремонту або знаходиться у аварійному стані.

У бюджеті 2007 року на оснащення закладів охорони здоров'я в сільській місцевості (ФАПів, лікарських амбулаторій та ЦРЛ) передбачено100 млн. гривень (місцевим бюджетам у вигляді субвенцій зі спеціального фонду). Місцевій владі легше ніж міністерству визначити що саме потрібно конкретному ФАПу або сільській амбулаторії.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також