НОТАРИУСЫ БУДУТ УДОСТОВЕРЯТЬ ИПОТЕЧНЫЕ ДОГОВОРЫ В СООТВЕТСТВИИ С НОВЫМ ПОРЯДКОМ

30.08.2007, 15:56

Удостоверение нотариусами отдельных видов соглашений, касающихся ипотечных договоров, а также отчуждения и залога имущества, будет осуществляться в соответствии с новым порядком. (укр.)

Відповідні зміни, затверджені наказом Міністерства юстиції, внесені до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, яка застосовується в країні з 2004 року.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, зміни удосконалюють порядок вчинення певних нотаріальних дій. Зокрема, розширюють відповідно з вимогами законодавства можливості для укладання іпотечних договорів, а також угод про відчуження та заставу майна, в тому числі нерухомого.

Так, оновлена Інструкція передбачає можливість посвідчення нотаріусами угод про відчуження та заставу майна у разі, якщо право власності на це майно передбачається, проте на момент укладання угоди ще не настало. За словами міністра, у такому випадку нотаріус зможе посвідчити угоду за умови, якщо йому будуть надані документи, що підтверджують наявність прав на це майно у майбутньому.

Зазнав змін й порядок посвідчення іпотечних договорів, що стосуватимуться нерухомості, будівництво якої не завершено. Міністр юстиції повідомив, що у такому випадку договір іпотеки посвідчуватиметься нотаріусом за умови подання документів, які підтверджують майнові права на нерухомість.

Інструкцією також надається можливість посвідчення угод про відчуження або заставу майна, яке обтяжене боргом. Нотаріус посвідчить таку угоду у разі згоди кредитора і набувача на переведення боргу на набувача.

Внесено також низку інших змін, зокрема, вилучено норму, відповідно до якої посвідчення договорів про відчуження нерухомого майна могло провадитися нотаріусом лише за місцезнаходженням указаного майна.

Олександр Лавринович повідомив, що указані зміни направлені на державну реєстрацію та набудуть чинності через 10 днів після їх офіційної публікації.

Після набрання чинності, новий порядок вчинення нотаріальних дій щодо укладання іпотечних договорів, а також угод про відчуження та заставу майна, буде обов'язковий для застосування усіма нотаріусами, на всій території країни.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також