Процентные ставки по кредитам ГИУ снизились почти на 5%

22.01.2008, 11:49

Процентные ставки по кредитам Государственного ипотечного учреждения снизились почти на 5% на протяжении 2007 года. (укр.)

Основним завданням діяльності Державної іпотечної установи є сприяння покращенню доступу пересічних громадян до кредитів на купівлю житла та покращення житлових умов, в тому числі і шляхом зниження відсоткових ставок за іпотечними кредитами.

В 2007 році спостерігалась позитивна динаміка відсоткових ставок за іпотечними кредитами наданими банками-партнерами у національній валюті фізичним особам згідно Стандартів надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів Державної іпотечної установи.

Як свідчать дані ДІУ, якщо на початок 2007 року відсоткова ставка за кредитами наданими в рамках програми ДІУ складала 16,05% річних в гривні то на кінець 2007 року – 11,30% річних в гривні.

Для порівняння, згідно даних узагальнених фахівцями ДІУ, відсоткова ставка комерційних банків за іпотечними кредитами наданими в національній валюті на початок 2007 року складала 17,75% річних, а на кінець року – 14,05% річних.

Отже, протягом 2007 року відсоткова ставка в національній валюті за кредитами наданими в рамках програми ДІУ зменшилася на 475 базисних пункти, або майже на 5% річних.

Така позитивна динаміка відсоткової ставки за програмою ДІУ була досягнута завдяки двом чинникам.

По-перше, ставка за якою ДІУ здійснювала рефінансування іпотечних кредиторів-банків при набутті прав вимоги за іпотечними кредитами у 2007 році була встановлена на рівні 9,9% річних та залишалася незмінною протягом всього року.

По –друге, була посилена конкуренція серед банків, що входять до системи рефінансування ДІУ, шляхом прийняття нових учасників, які для відвоювання частки ринку знижували відсоткові ставки за іпотечними кредитами.

Протягом 2007 року до системи рефінансування ДІУ входило 72 банки-партнери. 

Щодо регіонального розподілу іпотечних кредитів виданих за програмою ДІУ то переважна частина, понад 67% припадає на регіони з активним розвитком первинного та вторинного ринку житла: м. Київ, Київську, Донецьку, Дніпропетровську, Полтавську, Запорізьку, Луганську та Харківську області.

Помолодшав також і вік середньостатистичного позичальника за програмою ДІУ, переважна більшість кредитів надається особам 30 – 35 років.

Державну іпотечну установу створено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2004 р. №1330. Засновником Установи є держава в особі Кабінету Міністрів України. Статутний капітал Установи на сьогодні складає 100 млн. грн. Основною метою діяльності ДІУ є рефінансування первинних іпотечних кредиторів шляхом набуття права вимоги за іпотечними кредитами, виданими згідно з Стандартами надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів ДІУ.
По материалам пресс-релиза Государственного ипотечного учреждения.

Читайте також