Государственное ипотечное учреждение подвело итоги 2007 году

08.01.2008, 12:06
Государственное ипотечное учреждение вместе с банками-партнерами подвело итоги работы в 2007 году. (укр.)

25 грудня 2007 року Державна іпотечна установа провела нараду на якій були присутні близько 90 представників банків-партнерів та були підведені підсумки діяльності.

Співпраця ДІУ з банками-партнерами протягом 2007 року була плідною та дає надію сподіватися на розвиток спільної діяльності на ринку іпотечного кредитування в майбутньому.

Так, на кінець 2007 року до системи рефінансування ДІУ включено 72 банки-партнери.

Протягом 2007 року були запроваджені більш лояльні вимоги до іпотечних кредитів, що розширило доступ громадян до таких кредитів, зокрема:
- зменшено першочерговий внесок з 30% до 25%,
- збільшено максимальну суму кредитів по регіонам,
- запроваджено можливість цільового використання кредиту на покращення житлових умов.

В 2007 році було відпрацьовано та запроваджено процедуру викупу пулу іпотечних кредитів, що суттєво прискорило процес рефінансування банків -партнерів.

Також, розпочато роботу по рефінансуванню не лише іпотечних кредитів на купівлю житла на вторинному ринку, а й на купівлю квартир на первинному ринку, у забудовників.

З вересня 2007 року запроваджено розрахунок індексу іпотечного кредитування ДІУ та ринкового індексу іпотечного кредитування, що дає змогу порівняти відсоткові ставки на іпотечні кредити за Стандартами ДІУ та на іпотечні кредити видані банками за рахунок своїх ресурсів. У грудні 2007 року індекс іпотечного кредитування ДІУ складав 12,69% річних, тоді як ринковий індекс іпотечного кредитування -14,49% річних.

В грудні 2007 року, в тестовому режимі розпочав роботу корпоративний портал, який, після остаточного відпрацювання, дасть змогу в режимі "on line" здійснювати викуп іпотечних кредитів.

Під час наради відбулося нагородження банків в трьох номінаціях:
- за темпом приросту портфелю іпотечних кредитів, які надані за Стандартами ДІУ;
- за найлояльніше ставлення до позичальників іпотечних кредитів;
- за лідерство в рейтингу ДІУ за обсягом рефінансованих іпотечних кредитів.

Державну іпотечну установу створено Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2004 р. №1330. Засновником Установи є держава в особі Кабінету Міністрів України. Статутний капітал Установи на сьогодні складає 100 млн. грн. Основною метою діяльності ДІУ є рефінансування первинних іпотечних кредиторів шляхом набуття права вимоги за іпотечними кредитами, виданими згідно з Стандартами надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів ДІУ.
Инф. Государственного ипотечного учреждения.

Читайте також