В 2008 году состоится международная конференция доноров по сбору средств на модернизацию ГТС Украины

30.01.2008, 11:33
Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко обсудила с комиссаром по вопросам внешних отношений и европейской политики соседства Бенитой Ферреро-Вальднер вопросы двустороннего сотрудничества. (укр.)

За результатами переговорів Юлія Тимошенко повідомила про досягнення домовленості провести у другій половині 2008 року Міжнародну конференцію донорів з метою збору коштів, необхідних для модернізації газотранспортної системи України. 

"Сподіваюся, що така конференція донорів відбудеться найближчим часом і дасть можливість акумулювати гроші на модернізацію і реконструкцію системи постачань російського газу до Європи", - заявила Юлія Тимошенко на спільній прес-конференції за підсумками переговорів у Брюсселі, додавши, що конференція донорів "дасть можливість Україні одержати серйозну технічну і фінансову підтримку". 

Під час двосторонньої зустрічі глава уряду запропонувала Європейському Союзу бути партнером у реалізації проекту "Білий потік" з постачання газу до Європи, який передбачає спорудження нової газотранспортної мережі, яка би проходила територією України і об'єднала Туркменістан та ЄС. 

"Так, сьогодні існує проект, який підтримується ЄС, - "Набукко". Але ми б хотіли запропонувати розглянути проект "Білий потік", який би проходив територією України, і також виконував функцію диверсифікації постачання газу до Європи. Цей проект може бути економічно ефективнішим, і ми б
хотіли, щоб Україна і ЄС були партнерами в його реалізації", - сказала Юлія Тимошенко. 

Прем'єр-міністр підкреслила, що Україна і Європейський Союз зацікавлені у створенні потужних систем диверсифікації постачання енергоресурсів, а також можуть мати і спільні проекти щодо постачання ядерного палива. 

"Ми маємо однодумців у ЄС щодо поставок енергоносіїв, і це може стати одним з напрямків інтеграції України в ЄС. Також у нас є можливість для об'єднання зусиль ядерних галузей України та ЄС. Що стосується поставок ядерного палива - це може бути спільний проект України та ЄС", - сказала Юлія Тимошенко. 
Инф. Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также