Состоялась встреча Арсения Яценюка с Хавьером Соланой

27.02.2008, 11:42
26 февраля председатель Верховной Рады Украины Арсений Яценюк провел встречу с Генеральным секретарем Совета Европейского Союза, Верховным представителем ЕС по вопросам общей внешней политики и политики безопасности Хавьером Соланой. (укр.)

У ході зустрічі А. Яценюк поінформував співбесідника про питання щодо функціонування українського парламенту, демократичні зміни, що відбуваються в Україні. Сторони також обговорили міжнародну проблематику, у тому числі питання Косово, співробітництво як України, так і ЄС зі своїми західними і східними сусідами. 

Коментуючи журналістам результати зустрічі, А. Яценюк назвав розмову з Х. Соланою "цікавою, складною у певних моментах, але перспективною і правильною". 

На запитання журналістів про його оцінку дій опозиції, відносини між опозицією і чинною коаліцією в українському парламенті голова Верховної Ради України зазначив: "Роль опозиції це критикувати уряд, наглядати за урядом, виступати від імені опозиції у парламенті, а не блокувати його".
Водночас, вважає А. Яценюк, роль коаліції "набути тієї сили, яка необхідна, щоб у суспільстві були відповідні зміни, відповідати перед тими виборцями, які проголосували за членів коаліції". 

На його думку, основи європейського парламентаризму, які існують у ЄС, повинні діяти і в українському суспільстві. 

Підбиваючи підсумки сьогоднішніх зустрічей з європейськими високопосадовцями, А. Яценюк приділив велику увагу питанням співпраці України з ЄС у сфері енергетики. Зокрема, зважаючи на те, що Україна, за його словами, є одним з ключових транзитерів та постачальників енергії до Європи, А. Яценюк висловився за необхідність вироблення енергетичної політики у рамках ЄС. "Україна може і повинна стати частиною європейської енергетичної політики", - переконаний він. Водночас А. Яценюк відверто зазначив, що "в Україні не вироблено внутрішньої енергетичної політики", немає системного підходу у цій сфері. 

Торкаючись питань постачання газу до Європи, А. Яценюк наголосив, що повинні існувати довгострокові відносини як з постачальниками, споживачами, так і транзитерами газу. 

У рамках одноденного робочого візиту до Брюсселя голова Верховної Ради України також провів низку зустрічей з керівниками провідних європейських інституцій. 

Зокрема, у вівторок він зустрівся з віце-президентом Європейського парламенту Мареком Сівецом, керівником Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Яцеком Саріуш-Вольським, комісаром з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Бенітою Ферреро- Вальднер, лідером фракції Європейської народної партії у Європарламенті Жозефом Доулем, відповів на численні запитання журналістів. 
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також