Україна відзначає День Гідності та Свободи

21.11.2022, 13:17
Україна відзначає День Гідності та Свободи

 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Це знакове офіційне свято, встановлене на честь двох революції, які відбулися в Україні у 2004 та 2013 роках. Цього дня українці вшановують пам’ять  людей, які під час Революції Гідності та Помаранчевої революції стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Зі святом українців привітав президент України Володимир Зеленський. У своєму зверненні він зазначив, що зі свята у 2021 році дуже багато чого змінилося в Україні, Європі та в усьому світі, незмінними залишилися дві головні цінності українців – гідність та свобода.

"Ми завжди про це пам’ятали й не маємо права забути. Завжди це цінували й не маємо страху захищати. Ми завжди знали, чого хочемо. А цього року всі дізналися, що ми можемо. Це побачили друзі й вороги. Союзники й партнери. Переконалися ми самі. Хтось – укотре. Дехто – вперше. Але всі разом ми довели й продовжуємо доводити, що гідність і свобода для нас – свято. Це залишилося незмінним. І всі побачили, на що здатні українці", – сказав Зеленський.

У привітанні він згадав українських військових, які зараз дають відсіч одній із найбільших армій світу, цивільних, лікарів, пожежників, рятувальників, енергетиків, волонтерів, залізничників – усіх, хто допомагає боротися з окупантами, кожен на своєму фронті.

"Усі побачили, який у нас народ! Готові віддати останнє. Готові стояти до останнього. Не втратили гідності. Мужності. Віри в себе. І об’єдналися. Щоб не втратити волю. Не втратити незалежність. Не втратити Україну. Можемо залишитися без грошей. Без бензину. Без гарячої води. Без світла. Але не без волі. І це залишається незмінним", – наголосив президент.

 

Читайте також