В НБУ розповіли, що робити з банкнотами, які банки навмисне пошкодили під час війни

24.08.2022, 17:44

При розрахунках громадянам краще відмовлятися від пошкоджених купюр, які потрапляють в обіг із територій, що перебувають у тимчасовій окупації. Про це пише "Украинский банковский портал", посилаючись на повідомлення НБУ.

У разі отримання такої купюри при розрахунках, рекомендують у НБУ, краще відмовитися від неї, попросивши натомість іншу, а також повідомити про розповсюджувачів пошкоджених банкнот правоохоронцям.

Серед таких банкнот, пояснюють у НБУ, можуть бути гроші, викрадені окупантами чи мародерами із захоплених банків. Так, у разі неможливості вивезти готівку з тимчасово окупованих територій, банки мають здійснити пошкодження таких купюр, привівши їх таким чином у неплатіжний стан.

Зокрема, такі банкноти можуть бути пошкоджені механічним способом (розрізані або позначені шляхом просвердлювання отворів) або забарвлені (не менше 50% загальної площі).

Як зазначають у Нацбанку, пошкоджені вищезазначеними способами купюри перестали бути платіжним засобом, тому їх не слід приймати під час готівкових розрахунків. Якщо ж у громадян виникають сумніви щодо справжності чи платіжності банкнот, їм рекомендують звертатися до будь- якого банку.

Як повідомляє прес-служба регулятора, у воєнний час Нацбанк закликає громадян віддавати перевагу безготівковим операціям.

Читайте також