Елізабет Трасс стає прем'єр-міністром Великої Британії

05.09.2022, 15:01

Британський уряд очолить Елізабет Трасс. ЇЇ обрали новою очільницею Консервативної партії та прем'єр-міністеркою Великої Британії.

Елізабет Трасс - 47-річна політикиня з партії торі, яка хоче, щоб її вважали новою "залізною леді". Під час предвиборчої кампанії Трасс заявила, що має намір забезпечити поразку кремля у війні проти України.

За  призначення Трасс  віддали голоси 81 326 членів Консервативної партії (57,4%). Її опонент — ексглава Мінфіну Великої Британії Ріші Сунак — набрав 60 399 голосів.

У вівторок, 6 вересня, Трасс відвідає королеву у маєтку Балморал, де її офіційно призначать прем'єр-міністеркою. Трасс стане третьою жінкою, яка очолить уряд Великої Британії в історії.

Королева Єлизавета II призначить наступного прем'єр-міністра не в Лондоні, як це було раніше, а залишиться у своїй шотландській резиденції Балморал, куди і вирушать 6 вересня новий прем'єр і Борис Джонсон.

За час 70-річного правління 96-річна королева призначала нових глав британського уряду (вже 14), приймаючи їх у Букінгемському палаці.

Ймовірно, рішення було ухвалено, щоб допомогти новому прем'єр-міністру чіткіше планувати розклад та позбутися можливих несподіванок, пов'язаних із зміною стану здоров'я монарха. Згідно з Королівською енциклопедією, призначення прем'єр-міністра є "одною з небагатьох особистих прерогатив суверена, що залишилися".

 

Читайте також