VIII Конгресс ИнАУ "Украина на пути к информационному обществу" определил неотложные вопросы дальнейшего развития ИКТ-отрасли

03.03.2012, 13:38

29 февраля состоялся VIII Конгресс ИнАУ "Украина на пути к информационному обществу", в котором приняли участие почти 100 представителей-компаний ИКТ-рынка (укр.)

Під час роботи Конгресу були висвітленні актуальні завдання державної політики щодо розбудови інформаційного суспільства та формування позиції державної влади щодо розвитку Інтернет та суміжних сфер діяльності. Так, під час свого виступу Олександр БАРАНОВ, член Консультативної ради з питань інформатизації при Верховній Раді України серед іншого звернув увагу на системні проблеми у сфері телекомунікацій, які потребують нагального вирішення. Серед них: відсутність дієвої імплементації державної політики регулювання телекомунікацій відповідно до Законів України «Про телекомунікації»,  «Про радіочастотний ресурс України»; непрозорі, дискримінаційні механізми взаємопідключення телекомунікаційних мереж, зокрема до мереж домінуючого оператора «Укртелеком» та розподілу РЧР; недосконалість системи тарифного регулювання послуг зв’язку та тарифів за взаємопідключення телекомунікаційних мереж.

Проблемам боротьби із кіберзлочинністю присвятив свій виступ Валентин ПЕТРОВ, начальник підрозділу СБУ. Зокрема, на його думку має бути створена Єдина загальнодержавна система протидії кіберзлочинності із відповідним нормативним забезпеченням. Також є необхідність у розробці Закон України «Про кібернетичну безпеку України» із чітко визначеними правовими засадами здійснення кібербезпеки в Україні, а також відповідальністю та повноваження відповідних державних органів. «Одночасно з підготовкою законопроекту «Про кібернетичну безпеку України» доцільним є розпочати підготовку Стратегії кібернетичної безпеки України», –  вважає В. Петров.

На особливостях взаємодії влади та громадянського суспільства зосередив увагу присутніх Ігор ЖИЛЯЄВ, НТУУ «КПІ». Він відмітив, що у суспільстві не пропала цінність приймати активну участь  у комунікаційному процесі із достатньо сильним елементом самомобілізації у відповідь на виклики загрозам демократії. Більше того, на його думку, є громадянська потреба у формуванні зрозумілої стратегії розвитку та взаємодії «влада-інститути громадянського суспільства».

Його думку продовжив та розкрив Іван ПЄТУХОВ, член Правління ІнАУ, присвятивши свій виступ питанню розвитку механізмів саморегулювання у галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій.   

До необхідності консолідації бізнес-спільноти та громадських інститутів закликала у своєму виступі Елліна ШНУРКО-ТАБАКОВА, Голова Комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова. «Минулий рік став безпрецедентним на консолідацію зусиль бізнес-асоціацій, які працюють у різних сферах». На її думку 2012 рік має стати роком перехвату ініціатив. «Необхідно згенерувати форму та інструментарій й визначитись, яким чином змусити політиків, якщо не слідувати одразу, то хоча б пообіцяти дотримання прав та свобод громадян».

Одна із вважливих тем VIII Конгресу ІнАУ присвячувалась  розгляду питання:  «Чи потрібен Україні фонд універсальних послуг?», яке підняла у своєму виступі Тетяна ПОПОВА, Голова Правління ІнАУ. «Незважаючи на те, що у деяких  країнах світу Фонд універсальних послуг визнано ефективним інструментом для забезпечення універсального доступу або універсального обслуговування, в нашій країні цей інструмент не буде дієвим. Перед тим, як піднімати це питання необхідно, щоб в країні була створена прозора та послідовна політична/законодавча система; усунені бар’єри для інвестицій; щоб 60% домогосподарств країни мали покриття широкосмуговим доступом до Інтернету; організовано надання достатньої кількості послуг інформаційного суспільства – перш за все електронно-адміністративних послуг, нехай запрацює, так звана, «система електронного урядування». Тому я вважаю, що Україні наразі непотрібно вносити зміни в законодавство щодо Фонду універсальних послуг», – переконана Т. Попова.

У свою чергу Член НКРЗІ Ігор СИРОТЕНКО вважає, що у Законі України «Про телекомунікації» прописана така вимога як забезпечення «універсального доступу», що включає також й підключення до мережі Інтернет. «Крім того, оператори телекомунікацій мають зобов’язання надавати телекомунікаційні послуги щодо універсальному доступу споживачам усюди, де споживачі захочуть. Існує єдине виключення, яке дає можливість операторам не надавати таку послуги, – це відсутність технічної можливості. Тому по суті подальше регулювання цього питання полягає у тому, щоб з одного боку створити економічні умови для операторів, щоб вони були зацікавлені надавати послугу у будь-якій точці, де є абонент. З іншого боку, можливо, це будуть обмежувальні заходи, які спонукатимуть операторів йти все далі й далі у важкодоступні міста, там де менша щільність абонентів та дохід від абонентів. Тому шляхи досягнення можуть бути різними. Один із них, можливо, – це створення Фонду універсальних послуг».

Про проблеми реалізації вимог законодавства в сфері захисту персональних даних акцентувала увагу Олеся ГУДЗЬ, юрист ІнАУ. На її думку необхідно внести зміни і доповнення до Закону України «Про захист персональних даних», прийняти відповідні нормативно – правові акти на виконання цього Закону й проводити навчання та консультування усіх суб'єктів захисту персональних даних.

Технічну частину VIII Конгресу ІнАУ розпочали Сергій СЕРГЄЄВ, представник Генерального спонсора – компанії HP, який зупинився на перевагах використання хмарних технологій в сучасній інфраструктурі компаній та Василь СЕРЕДА, Представник Титульного спонсора-компанії «Омнілінк», який  представив можливі варіанти вирішення проблем пропускної здатності телекомунікаційних мереж.

Ключовою темою стало питання щодо подальшого розвитку ДП «УкрМОТ». Так, за словами технічного адміністратора UA-IX Сергія ПОЛІЩУКА стрімке зростання обсягів внутрішнього трафіку потребує негайної модернізації інфраструктури UA-IX. На сьогоднішній день UA-IX є 5 за розміром точкою обміну трафіком в Європі. Проте деяке затримання у розвитку технологій Ethernet на сьогоднішній день призвело до того, що дотримання централізованої моделі розподілення трафіку стало фактично неможливим. І щоб утриматися на цих позиціях,  покращити їх та якісно обслуговувати українських користувачів в 5-річній перспективі потрібно перейти від централізованої до розподіленої моделі функціонування UA-IX. «Та ми знайшли рішення, виходячи з існуючих технологій та обладнання. –  наголосив С. ПОЛІЩУК. – Вирішити проблему розвитку дозволяє застосування філософії хмарних технологій та принципу розподіленої системи. Що й було покладено в основу проекту концепції розвитку мережі у майбутньому».

Його виступ продовжив Заступник Голови Правління ІнАУ Олександр ОЛЬШАНСЬКИЙ, який окреслив основні ідеї проекту. «Це проект горизонтальної масштабованості, - підкреслив О. Ольшанский. – Мова йде про те, що продуктивність мережі обміну трафіком може лінійно зростати залежно від витрачених коштів. На відміну від централізованої моделі розподілу трафіку, у якої при зростанні потужності, наприклад, у 10 разів доведеться витратити коштів майже у 100 разів більше».

Та найважливіше, що цей проект передбачає перехід до топологічного резервування Мережі. Тобто у майбутньому кожен провайдер зможе використовувати розподілену топологію для резервування своїх потужностей відповідно потребам. Крім того, при такій системі ми зможемо використовувати обладнання на повну потужність. І система буде досить гнучкою, щоб уможливити її перебудовування «на ходу», що принципово для мережі національного масштабу. «Таким чином, система дозволить учасникам UA-IX відчути на практиці нові швидкості», – переконаний О. Ольшанський.

 Проведення VIII Конгресу ІнАУ підтримала низка компаній. Генеральним спонсором виступила компанія HP, Титульним спонсором – «Омнілінк», Спонсорами – «Колокол», «Василь Кісіль і Парнери», «Укрнет».

Генеральним інтернет-партнером, який забезпечував он-лайн трансляції Конгресу та З’їзду ІнАУ – компанія «Адамант».

 Генеральним інформаційним партнером – «Укрнет».

Інформаційними партнерами виступили: газета «ДК-Зв'язок», журнал «ТЕЛЕКОМ», інформаційний портал ht.ua, журнал «Wireless Ukraine», інформаційні ресурси «Український телекомунікаційний портал», ITnews, HiTechExpert.
По материалам пресс-релиза.

 

Читайте також