Проект долгосрочной Стратегии развития украинской культуры учитывает европейские практики культурной политики

30.05.2015, 13:06

По итогам очередного общественного обсуждения проекта Стратегии развития украинской культуры и альтернативных стратегических документов реформ, которое состоялось 28 мая, Министерство культуры публикует результаты аналитической работы, которую по поручению Минкультуры провел Украинский центр культурных исследований (УЦКИ).(укр.)

Ідеться про Огляд сфер компетенції, виконуваних функцій та організаційних структур Міністерств, що опікуються культурою, у деяких країнах Європи. Аналітику підготовлено відповідно до Плану заходів Міністерства культури з виконання Програми діяльності Кабінету міністрів та Коаліційної угоди в 2015 році. Повна версія Огляду доступна на сайті Міністерства культури України. Документ може бути корисним для державних службовців, членів робочих груп та фахівців, до сфери інтересів яких належить реформування культурної політики та європейська інтеграція.

Окрім цього, План заходів Міністерства культури України з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом на 2014 - 2017 роки передбачає реформування і переорієнтацію системи державного управління у сфері культури. Документ передбачає залучення технічної допомоги для цих цілей, проведення навчальних поїздок, експертних обмінів, комунікативних заходів спільно з Європейською комісією.

Мінкультури готує пропозиції до Кабінету міністрів щодо реформування структури міністерства відповідно до європейських стандартів.

Аналітичний огляд дає концептуальне уявлення про те, як організовано міністерства чи відомства, що реалізують державну культурну політику; які вони мають сфери діяльності, як визначають свою місію, функції та структуру, включно з автономними державними чи недержавними органами, спільно з якими формують і реалізують культурну політику.

Проаналізовано роботу відповідних відомств трьох західноєвропейських (Франція, Великобританія, Італія) та трьох східноєвропейських країн (Польща, Естонія, Грузія), що разом репрезентує різноманітність підходів до інституціалізації державної культурної політики.

Також, в більшості європейських країни при Міністерствах культури діють відповідні культурні інституції/фонди, які опікуються спеціалізованими питаннями. Наприклад, при Міністерстві культури і національної спадщини Республіки Польща діють такі інституції: Інститут Адама Міцкевича, Національний центр культури, Міжнародний культурний центр, Інститут книги, Польський інститут кінематографії та ін., більшість з яких засновані відповідним міністерством.
Інф. Прес-служби Міністерства культури.

 

 

Читайте також