Центр и регионы: поиск бюджетного равновесия

18.10.2000, 13:11

Основной темой расширенного заседания Межведомственной комиссии по вопросам местного самоуправления при Кабинете Министров Украины, которое состоялось 17 октября при участии Премьер-министра Виктора Ющенко, было введение новых подходов в установлении взаимовыгодных отношений центрального и местных бюджетов. (укр.)

Учасники засідання відзначили чимало недоліків діючої бюджетної системи, в основі якої продовжують діяти затратні механізми та неефективне використання видатків. Подолати їх можна лише через глибоке реформування міжбюджетних відносин. Законодавчі підстави для цього Уряд отримає лише із остаточним прийняттям Бюджетного кодексу, яке очікується до 1 квітня 2001 року. В Кодексі будуть встановлені стабільні та довгострокові "правила гри" між чітко розмежованими бюджетами різних рівнів, а також форми заінтересованості місцевих органів влади у виконанні доходів. На такій новій основі практично можна буде розробити бюджет 2002 року.

Проте і за наявних законодавчих умов є можливості для поліпшення бюджетних стосунків між центром і регіонами, закріплення економічного зростання через стабілізацію фінансової системи, послаблення податкового тиску при одночасному скороченні податкових пільг. Пропозиції щодо такого формування місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин в проекті Державного бюджету на 2001 рік представив Міністр фінансів Ігор Мітюков.

Він відзначив, що в цьому проекті здійснене чітке розмежування видів видатків між державним і місцевими бюджетами. Цим створено умови для значно раціонального використання економічного потенціалу регіонів, для посилення відповідальності регіональних та місцевих органів влади за соціально-економічний розвиток територій. На утримання з Державного бюджету передаються видатки місцевих бюджетів, що мають загальнодержавне значення. Це об'єкти Міноборони, правоохоронних органів, санітарно-епідеміологічних служб, аграрні програми, на діяльність яких не поширюється вплив місцевих органів влади.

Місцеві бюджети утримуватимуть заклади дошкільної та загальної освіти, медичної допомоги, культури, крім тих, що мають загальнодержавне значення. Реформування підходів до міжбюджетних відносин на 2001 рік Мінфін здійснить через прозору методику розрахункових показників місцевих бюджетів, забезпечивши своєчасне їх затвердження і виконання. Таким чином, на значно вищому рівні буде забезпечено відкритість і єдність у бюджетному процесі. Це стане кроком до більш справедливого розподілу суспільного багатства між громадянами та територіальними громадами. Останні матимуть реальні можливості до збільшення доходів власних і місцевих бюджетів, до чіткого прогнозування розвитку територій. Зміцнення їх стабілізує соціально-економічне становище у державі.

Питому вагу загального фонду місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України проектом передбачено довести до 36,2% при 31% - у 2000 році. Обсяг доходної частини місцевих бюджетів досягне 13 млрд. гривень, що на 3,3 млрд. гривень більше, ніж у бюджеті поточного року. 1,1 млрд. гривень складе спеціальний фонд місцевих бюджетів, до якого зараховуються деякі податки і збори. У той же час видатки місцевих бюджетів обраховано в сумі 15,4 млрд. гривень або на 4 млрд. гривень (35,2%) більше порівняно з 2000 роком. Більш ніж на 75% буде збільшено видатки на соціальний захист населення, на 29% - на утримання установ освіти, на 35% - культури. Майже 1 млрд. гривень складуть видатки місцевих бюджетів на соціальну та адресну допомогу малозабезпеченим громадянам, що в 1,8 раза більше, ніж у поточному бюджеті. На 1,4 млрд. гривень (на 25%) буде збільшено ресурси на виплату зарплати бюджетних працівників. На 446 млн. гривень (на 70%) збільшуються обсяги видатків на оплату пільг населенню за енергоносії. Додаткові виплати на покриття житлово-комунальних послуг населення зростуть на 760 млн. гривень (на 60%). Для вирішення важливого питання передачі об'єктів соціальної сфери та відомчого житла від підприємств до місцевих бюджетів передбачено 368 млн. гривень (у 3,3 раза більше рівня цього року). Місцеві бюджети будуть збалансовані наданням дотацій з Державного бюджету в обсязі 5,6 млрд. гривень (на 1,6 млрд. гривень більше поточного року). У 2001 році буде збережено діючий порядок перерахування дотацій місцевим бюджетам - за нормативами щоденних відрахувань від надходжень загальнодержавних податків і збору, що акумулюються на відповідній території. Для більшості бюджетів областей (17 із 24) цей норматив складає від 40% до 100%.

В ході обговорення цього розділу проекту Державного бюджету на засіданні висловлювалися різні думки щодо співвідношення та взаємодії центрального і місцевих бюджетів. Але переконливішими були аргументи глави Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука на користь формули: "Сильна держава - сильні регіони".

Підсумовуючи дискусію, Прем'єр-міністр Віктор Ющенко глибоко проаналізував причини, що нині стримують розвиток бюджетного процесу. Для усунення їх необхідне подальше поглиблення адміністративної реформи, а також прийняття Бюджетного кодексу та пакету підзаконних нормативно-правових актів. Над цією проблемою працює Уряд. Але проект Державного бюджету України на 2001 рік є вже першим кроком до її розв'язання. Це нова модель нормативного бюджету, яка вперше за багато років встановлює стабільні взаємовідносини між центром і регіонами, дає можливість продовжити тенденції зростання економіки. Зауваження і пропозиції керівників місцевої влади, висловлені на засіданні Міжвідомчої комісії, будуть враховані при доопрацюванні проекту Державного бюджету України 2001 року.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також