Для расчетов за аграрные кредиты

01.12.2000, 10:53

Постановлением Кабинета Министров Украины расширен перечень субъектов, которым из бюджета предоставляется частичная компенсация за использование кредитов коммерческих банков. Речь идет о предприятиях агроснабжения, агрохимии и агросервиса, которые в этом году обеспечивали крестьян материальными ресурсами для полевых работ, закупленными за средства коммерческих кредитов под гарантии облгосадминистраций. (укр.)

Через низьку платоспроможність значна кількість реформованих сільгосппідприємств цієї весни не мали можливості безпосередньо отримати кредити від комерційних банків для закупки пального та інших матеріалів для сівби. Тому під гарантії облдержадміністрацій такі кредити узяли підприємства агропостачання, агрохімії та агросервісу. Слід нагадати, що у Державному бюджеті 2000 року на компенсацію ставок за комерційними кредитами, узятими аграрними виробниками, передбачено 175 млн. гривень.

Бюджет компенсує частину плати за такі кредити в розмірі 50% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди, але не нижче 17,5% річних. Але для названих підприємств агропостачання, агрохімії та агросервісу термін дії кредитних угод визначено до 1 грудня 2001 року (решті - до 1 грудня цього року). Попередніми рішеннями Уряду бюджетна компенсація за користування кредитами комерційних банків була також поширена на заготівельників споживчої кооперації та обслуговуючі сільгоспкооперативи, спеціалізовані господарства з виробництва м'яса і птиці.

Завдяки цьому буде додатково закуплено більш як на 217 млн. гривень зерна та іншої продукції у селян та населення, які вже отримали в якості натуральної та орендної плати за земельні паї та частки майна 5,5 млн. тонн зерна нового врожаю (торік - менше 2 млн. тонн). Бюджетну підтримку в одержанні кредитів було надано й підприємствам сільськогосподарського машинобудування. Це дасть можливість поставити на село вітчизняних комбайнів на суму 500 млн. гривень.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також