Рыночная система управления сельским хозяйством

05.12.2000, 18:36

На заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии и чрезвычайных ситуаций был одобрен проект Указа Президента Украины, который предусматривает изменения старой системы управления сельским хозяйством с учетом результатов земельной и аграрной реформы. (укр.)

Необхідність впровадження нової системи управління очевидна. Адже в Україні відбулася одна з найбільших в цьому столітті приватизацій землі. Відповідно до Указу Президента України з початку 2000 року 6,3 млн. громадян, переважно колишні колгоспники, отримали земельні паї середнім розміром 4,2 га. На базі колективних господарств утворено понад 14,7 тис. приватних підприємств, яким 5,5 млн. селян передали в оренду свої земельні паї і майно.

В ринкових умовах нові приватні господарства мають ефективно використовувати землю і вести прибутковий бізнес, оскільки за кінцеві результати вони відповідають власністю. У той же час 30% керівників цих господарств не мають достатнього досвіду роботи в ринкових умовах. Принципово нових знань та інформації щодо агротехнологій та ринкового попиту потребують й понад 37 тис. фермерів та 11,5 млн. власників особистих господарств. Потенційними фермерами можуть стати й 300 тисяч власників особистих господарств, які приєднали до них належні їм земельні і майнові паї.

Всі ці інтереси не задовольняє стара адміністративна система управління АПК, яка передбачала пряме втручання в господарську діяльність. Тому проектом Указу пропонується створити територіальні центри реформування сільського господарства та аграрні дорадчі служби. За досвідом розвинених країн, їх лише частково буде фінансувати держава. Крім суто господарських і кредитних питань, центри допомагатимуть врегульовувати земельні і майнові відносини, прогнозуватимуть ситуацію на ринку. Базою для них стане й добрий потенціал науково-дослідних інститутів і станцій Української академії аграрних наук, що найближче стоять до сільського виробника і знають його потреби.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також