Украинское "бешенство" отличается от европейского

11.12.2000, 11:40

Зарегистрированные в Ривненской области случаи бешенства животных и проблема "коровьего бешенства" в европейских странах имеют разное происхождение, сообщил главный государственный инспектор ветеринарной медицины Украины. (укр.)

Дві хвороби мають подібну клініку, однак різне походження. Так званий, з легкої руки журналістів, "коров'ячий сказ", який зареєстрований у Європі - називається енцефалопатія і передається білковим пріоном, сказ великої рогатої худоби в Україні викликаний іншим вірусом і розповсюджується через укуси червоної лисиці.

Резонанс викликала загибель від сказу двох корів у сільськогосподарсько-виробничому кооперативі на Рівненщині. Епідемія серед великої рогатої худоби у Великобританії також починалась із кількох загиблих від сказу тварин. Втім, як виявилося, зареєстрований на Рівненщині випадок сказу викликаний іншим збудником захворювання.

На фермі села Симонів Гощанського району оголошено карантин. Двох загиблих тварин від сказу спалили. Нині усі доярки ферми N1 села Симонів перебувають у райцентрі, де їм роблять профілактичні щеплення проти сказу. Такі самі щеплення були зроблені і ста двадцятьом коровам, які перебувають на фермі. Але в них захворювання на сказ спеціалісти ветеринарної медицини не виявили. Передбачається, що сказом дві корови заразилися від хворого хижака під час нічного випасу на лузі, повідомляє ТСН каналу 1+1.

Читайте також