"Автомобильную весну" открывает "Автоэкспо"

16.03.2000, 13:40

С 22 по 25 марта на территории Экспоцентра Украины пройдут международные специализированные выставки по автомобильной тематике - "Автотехсервис 2000" и "Автозаправочный комплекс 2000", в которых примут участие около 150 фирм из Австрии, Англии, Греции, Италии, Германии, России, Словакии, Украины (укр.).

З 22 по 25 березня на території Експоцентру України (НВЦ) пройдуть дві міжнародні спеціалізовані виставки на автомобільну тематику - "Автотехсервіс'2000" та "Автозаправний комплекс'2000". За попередніми відомостями, площа експозицій становитиме понад 4 тис. кв. м; кількість заявлених учасників - близько 150 фірм з Австрії, Англії, Греції, Італії, Німеччини, Росії, Словенії, України. Широке коло бажаючих взяти участь у спеціалізованих виставках обумовлене постійним розширенням ринку автозапчастин та вдосконаленням рівня послуг, необхідних для підтримання в належному стані автомобільного парку України, велику частку якого складають машини, які перебували у вжитку.

Відомо, що такі автомобілі потребують постійного ремонту і як, наслідок, наявності розвиненої мережі автосервісу. За даними інформаційно-аналітичної групи "Автоконсалтинг", майже 50 відсотків ремонтних робіт у 1999 році здійснено власниками машин приватним або кустарним способом. Частка ремонтів на СТО склала 38 відсотків, невеликі приватні майстерні надали 12 відсотків послуг. При значній конкуренції головними важелями для клієнтів стають якість наданих послуг та їх вартість. Найкраще співвідношення згаданих чинників можливе за умов переоснащення майстерень або станцій автосервісу, введення нового обладнання, фірмового стилю обслуговування, що пропонують учасники виставки, серед яких Bosch, RMC, "Автомеханіка" та інші. Фахівці також зазначають, що поступово підвищується доля легального бізнесу на ринку автозапчастин. Зокрема, частка купівлі автозапчастин у магазинах і на СТО збільшилася до 65 відсотків загальних обсягів.

Ринок автомобільних послуг включає в себе забезпечення автотранспорту пальним та пально-мастильними матеріалами. Про те, що подібний бізнес розвивається і є прибутковим, свідчить постійно зростаюча кількість заправок, що будуються переважно комерційними структурами. Зараз їх налічується більше 3,5 тисячі по Україні, і кожна продає, за статистикою, в середньому за добу 10 тонн бензину. Але водночас така кількість є недостатньою. Для порівняння: в Угорщині на одну АЗС припадає 1000 автомобілів, у Росії - 1750, в Україні - 1080. Тобто кількість АЗС на трасах України значно менша за середньоєвропейські показники, та й рівень обслуговування залишає бажати кращого. Крім того, власники автотранспорту відзначають вкрай нерівномірне розташування АЗС, автозаправних комплексів та відсутність необхідних водіям послуг. Приміром, серед 96 діючих АЗК лише 55 мають при собі пункти харчування, 18 - СТО, 23 - стоянки для машин. Поліпшити ситуацію покликані міністерства та відомства, котрі проводять виставки спільно з "Автоекспо" та підтримують наміри учасників виставки - Мінтранс України, Держкомітет промислової політики, Міністерство палива та енергетики. За участю фахівців згаданих установ та експонентів у межах виставок "Автотехсервіс'2000" та "Автозаправний комплекс'2000" планується проведення семінарів з питань: метрологічні аспекти у використанні пальнороздавальних колонок; оптимізація розміщення АЗК у містах та перспективних схем розміщення АЗС; сертифікація автомобільних запасних частин та аксесуарів: сучасні технічні вимоги та вимоги безпеки до автомобілів, обладнаних газобалонною апаратурою; доповнення і зміни до "Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і в організаціях України". Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також