Лига чемпионов не прощает ошибок

23.03.2000, 18:55

22 марта команда киевского "Динамо" обыграла мюнхенскую "Баварию" со счетом 2:0, но в четвертьфинал Лиги чемпионов не вышла. (укр.)

Каладзе, Деметрадзе і Махарадзе не забезпечили "Динамо" виходу до чвертьфіналу. "Динамо" (Київ) - "Баварія" (Мюнхен) - 2:0. Київ. 22 березня. НСК "Олімпійський" 80 000 глядачів. "Динамо": Шовковський, Хацкевич (Кардаш), Герасименко, Головко, Каладзе, Белькевич, Ребров (Шацьких), Гусин, Мамедов, Несмачний (Яшкін), Деметрадзе. Головний тренер Валерій Лобановський. "Баварія": Вессельс, Куффур, Андерссон, Візінгер, Войциховськи, Фінк, Тарнат, Саліхаміджич, Циклер (Ді Сальво), Санта Круз, Лінке (Йохансон) Головний тренер Оттмар Хітцфельд. Арбітр Жіль Вессьєр (Франція). Голи: Каладзе (34), Деметрадзе (71).

Груповий турнір Ліги чемпіонів 1999-2000 рр. став історією. Вісімка кращих продовжить боротьбу за найпочесніший європейський клубний трофей тепер уже за кубковою системою. І, на жаль, без київського "Динамо". Киянам не вистачило набраних з початку сезону десяти очок, аби продовжити змагання (згадаймо, що восени команді вдалося потрапити до наступного кола лише з сімома очками). Однак Ліга чемпіонів помилок не вибачає. Минулої середи на "Олімпійському" мало що вирішувалося. Динамівці повністю залежали від результату матчу у Тронхеймі, де двічі ображений динамівцями "Русенборг" приймав мадридський "Реал". Та на забитий на третій хвилині гол Рауля норвежці, що грали другий тайм у більшості (після вилучення Гуті), так і не відповіли. Й "Реал", який випередив "Динамо" лише за результатами очних зустрічей, іде далі.

"Баварія", для якої на цьому етапі Ліги чемпіонів вже все було вирішено, приїхала до Києва без багатьох провідних гравців, плануючи "обкатати" молодих та незіграних. Хоч навряд чи вони ще зберуться у такому складі на полі в офіційній зустрічі.

Динамівці вийшли на газон "Олімпійського" оптимальною на сьогодні командою, націленою лише на перемогу, про що напередодні говорив тренер Олексій Михайличенко. Перший тайм засвідчив серйозність намірів наших хлопців. Кияни більше володіли м'ячем (55 відсотків ігрового часу), створили більше голевих моментів, вдало комбінували, часто демонструючи зовсім не весняний футбол. Лише на тридцять четвертій хвилині їм вдалося втілити ігрову перевагу у забитий гол. Комбінацію, розпочату з подачі Белькевичем кутового, завершив Каха Каладзе. Гол не для естетів, але надзвичайно потрібний.

Щодо другої половини зустрічі, насамперед хочеться смакувати один момент - гол Георгія Деметрадзе. Новобранець "Динамо" з перших хвилин гри був на вістрі атаки, але удача посміхнулася йому лише у середині другого тайму. Зате гол вийшов справді на диво. В цілому ж другу сорокап'ятихвилинку, особливо її першу частину, в актив динамівців не запишеш. Та, мабуть, на це були й об'єктивні причини.

Олексій Михайличенко на післяматчевій прес-конференції також зауважив, що хлопці заслужено перемогли, гра була змістовна, швидкісна і комбінаційна. Ми всі мали змогу переконатися, що у таких команд, як "Баварія", немає других чи третіх складів. Хоч би хто з гравців вийшов на поле - це все одно буде та "Баварія", яку називають лідером світового футболу. Щодо невиходу до чвертьфіналу, О. Михайличенко сказав, що Ліга чемпіонів показала - вона не прощає помилок. На жаль, саме тих очок, які ми втратили раніше, нам і не вистачило. Лише факт, що "Динамо" набрало навесні 10 очок, свідчить: "Динамо" здійснило невеличкий подвиг.

Оттмар Хітцфельд: "Динамо" заслужило цю перемогу. У першому таймі господарі грали краще за нас, визначаючи характер поєдинку. У "Баварії" були проблеми з тим, щоб знайти свою гру. У другому таймі ми показали добру реакцію і перетягнули перебіг подій на свій бік. У нас були непогані шанси звести матч унічию. Команда продемонструвала характер. Але "Динамо" (Київ) рахунком 2:0 фактично визначило результат гри. І заслужено перемогло. Жаль, що такої команди не буде у чвертьфіналі.

Кажуть, легендарний грузинський коментатор Коте Махарадзе, який приїхав до Києва на запрошення Президента України і разом з українськими колегами коментував матч, передбачив рахунок зустрічі "Динамо" і "Баварії". Але голів двох грузинських легіонерів і прогнозу їхнього співвітчизника для подальшого просування українського чемпіона не вистачило. Для українських команд у єврокубках настала пауза до наступного сезону.

Ганна РОМАШКО. "Урядовий кур'єр" 2000.03.24

Читайте також