Болезни Чернобыля будут лечить в Украине

27.04.2000, 16:54

26 апреля в Киеве состоялось торжественное открытие Украинского центра трансплантации костного мозга. (укр.)

Урочисто відкритий учора Президентом Леонідом Кучмою та мером Києва Олександром Омельченком Український центр трансплантації кісткового мозку - це надія для багатьох людей, що вже, мабуть, і не сподівалися на одужання. Щоправда, достовірної статистики, скільки хворих в Україні сьогодні потребують такої операції, немає. За деякими даними, їх більше двох тисяч. Але й ці далеко не точні дані поповнюються майже щодня. Прогнози на майбутнє теж маловтішні: за словами медиків, підступний Чорнобиль тільки починає по- справжньому з нами розплачуватися за ту аварію 14-річної давнини. Лейкемія, лейкоз, анемія - це ще не повний список смертельних "чорнобильських" хвороб, радикальним лікуванням яких є лише пересадка кісткового мозку.

Власне, такий унікальний Центр міг з'явитися в Україні значно раніше. Кілька років тому Всесвітня організація охорони здоров'я пропонувала обладнати безкоштовно, як гуманітарну допомогу, такий медичний заклад в Україні. Як не дивно, Верховна Рада тоді відмовилася від такого щедрого дарунку. А через якийсь час усе довелося робити власним коштом. У квітні 1998 року київський міський голова Олександр Омельченко підписав відповідне розпорядження, на грудень наступного року запланували відкриття. Але через перебої з фінансуванням (основний обсяг робіт зроблено за кошти столичного бюджету) його довелося відкласти до чорнобильської дати.

Щойно збудований Центр розрахований на кілька десятків місць і оснащений за найновішими німецькими технологіями. Майже всі фахівці, що тут працюватимуть, пройшли стажування за кордоном. До речі, у клініках Заходу пересадка кісткового мозку коштує 100-150 тисяч доларів, а в нашому Центрі лікування буде безкоштовним. Хоча, за словами медиків, така операція технічно зовсім нескладна. Втім, досі здійснення пересадок в Україні було неможливим через відсутність необхідного обладнання для складних і надзвичайно дорогих імунологічних досліджень, пов'язаних з вибором донора та підготовкою до операції. Інна Степчук. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також