Чернобыль продолжает жить в нас

27.04.2000, 11:35

В связи с 14-ой годовщиной Чернобыльской трагедии Министерство охраны здоровья обнародовало информацию о состоянии здоровья пострадавших от аварии. (укр.)

У зв'язку з наближенням 14-ї річниці Чорнобильської трагедії Міністерство охорони здоров'я оприлюднило інформацію про стан здоров'я постраждалих від аварії. Адже відомо, що радіація має розтягнену в часі дію на організм, деякі негативні наслідки тільки починають проявлятися. Зокрема, збільшилася смертність ліквідаторів, її показник значно перевищує рівень смертності населення працездатного віку. Найбільше помирають від хвороб системи кровообігу та злоякісних новоутворень. Щоправда, це деякою мірою пояснюється тим, що ліквідатори постаріли: на 30 відсотків серед них збільшилася кількість п'ятдесятирічних. Смертність дітей-чорнобильців, навпаки, поступово знижується, найбільшою вона лишається серед народжених від постраждалих батьків.

У числі хвороб, від яких потерпають як евакуйовані, так і ліквідатори, на першому місці захворювання органів дихання, на другому - системи кровообігу, на третьому - нервової системи та органів чуття і на четвертому - органів травлення. Хворіти чорнобильці почали частіше: серед дорослих рівень захворюваності зріс на 6,4 відсотка, серед дітей - на 0,7 відсотка.

Радіологічну ситуацію в Україні фахівці міністерства вважають стабільною. Перевищення рівня радіації фіксується тільки в продуктах харчування місцевого виробництва (молоко і м'ясо) та дикої природи (гриби, ягоди тощо).

Цікаво, що серед самих медиків теж немало ліквідаторів і постраждалих. Але точно сказати, скільки їх, дуже важко: в багатьох не залишилося документальних свідоцтв про перебування в зоні відчуження. Як пояснив заступник начальника управління з медичних проблем аварії на ЧАЕС Мінохорони здоров'я Дмитро Петрук, не завжди був час оформлювати документи перед виїздом до зони. Адже працювати треба було швидко, та й ніхто про майбутні пільги тоді не думав. Тож робота з перевірки документації учасників, у тому числі й медиків, триває й досі. Дмитро Гомон. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також