Педагоги определяют приоритеты

29.04.2000, 11:12

На ежегодном общем собрании Академии педагогических наук подведены итоги работы сотрудников Академии и намечены планы на текущий учебный год. (укр.)

32 монографії, 119 підручників і навчальних посібників, 67 методичних розробок, 53 програми і концепції, 25 збірників наукових праць, близько 1400 статей - з таким доробком прийшли співробітники Академії педагогічних наук на свої щорічні загальні збори. Основу цих досліджень визначає проблема особистісного розвитку молоді.

Як наголосив президент АПН, міністр освіти України Василь Кремень, нині в академії, яка за вісім років своєї діяльності стала головним координаційним центром наукової роботи в галузі педагогіки, психології, освітніх методик і програм, підручників і посібників для навчальних закладів усіх рівнів, діє п'ять відділень, до складу яких входять одинадцять інститутів і сім науково-методичних центрів. Торік, зокрема, було створено Інститут вищої освіти, Інститут засобів навчання, підпорядковано академії Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти, Донецький інститут післядипломної освіти інженерно-педагогічних працівників, прийнято рішення про заснування Державної науково-педагогічної бібліотеки.

За активної участі науковців було розроблено закон про загальну середню освіту, здійснено наукове опрацювання законопроектів про дошкільну, вищу, позашкільну освіту. Але, впевнена, що батьків шестиліток все-таки більше цікавитиме, яку роботу проводить вища галузева наукова установа держави у зв'язку з переходом загальноосвітньої школи на 12-річне навчання. А її - непочатий край.

За словами головного вченого секретаря Миколи Вашуленка, проблема наступності між дошкіллям і початковою школою існує. Тому науковці зосереджують свою увагу на виробленні засад визначення норм психічного розвитку учнів, готують рекомендації щодо фізичного та інтелектуального навантаження і створення належних психогігієнічних умов навчального процесу, вносять пропозиції до державних освітніх стандартів. Не менш важливою для науковців залишається проблема диференціації навчання і профільності в старшій школі.

Окреме місце в розробках працівників академії зайняла сільська школа. Постанова Кабміну з цього приводу поставила перед ними конкретні завдання.

Не залишаються вчені і осторонь проблем формування дитячої особистості в умовах соціальних і екологічних загострень, збереження здоров'я юних громадян. Особлива увага приділялася дітям з фізичними вадами. Скажімо, розроблено науково-організаційні і психолого-педагогічні засади функціонування першого в Україні навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру для дітей, хворих на церебральний параліч.

Визначаючи завдання на поточний рік, учасники зборів, зокрема, запланували зробити рішучий крок у розв'язанні однієї з найгостріших освітніх проблем - створення і видання навчальної книги. В системі академії передбачено організувати науковий підрозділ з комплексного дослідження підручникотворення, а також спеціалізоване видавництво "Педагогіка".

У роботі зборів взяв участь і виступив віце-прем'єр-міністр Микола Жулинський. Було розглянуто організаційне питання. Віце-президентом АПН обрано академіка Олександру Савченко. Наталя Бородюк. ИНф. газеты "Урядовий кур'єр"

Читайте також