А нарушений-то нет

12.07.2000, 11:39

Второй этап аудита операций Национального банка Украины с валютными резервами завершила компания "PrіceWaterhouseCoopers". В результате проверки было подтверждено отсутствие нецелевого использования Нацбанком валютных резервов. (укр.)

Другий етап аудиту операцій Національного банку України з валютними резервами, проведений компанією "PrіceWaterhouseCoopers", підтвердив відсутність нецільового використання Нацбанком валютних резервів, заявив голова НБУ Володимир Стельмах на прес-конференції 7 липня. "Другий етап аудиту нічого нового не дав", - сказав він. За його словами, звіт про аудит вже переданий в Міжнародний валютний фонд (МВФ). Як сказав В.Стельмах, нині йде процес "взаєморозуміння" між експертами МВФ і НБУ. Він також підкреслив, що експерти Фонду вже зменшили кількість операцій, що перевіряються, які, на їхню думку, можуть містити якісь порушення.

В.Стельмах також повідомив про попередню домовленість з менеджментом МВФ про ознайомлення Нацбанку з висновками експертів МВФ по другому аудиту НБУ перед тим, як вони будуть направлені на обговорення ради директорів Фонду. Говорячи про порушену прокуратурою Києва кримінальну справу з перевірки даних слідчої комісії Верховної Ради про порушення, що нібито мали місце з боку НБУ у використанні валютних резервів, глава Нацбанку ще раз підкреслив: "Ми здійснювали операції, які не мали кримінального характеру. Вони були коректними з точки зору здійснення нами нашої професійної діяльності". В.Стельмах також повідомив, що НБУ не отримував ніяких офіційних документів від прокуратури про порушення справи, і керівництво Нацбанку дізналося про нього із засобів масової інформації. Аудит Нацбанку України проводився аудиторською компанією PWC з ініціативи українського уряду в зв'язку з неодноразовими обвинуваченнями НБУ з боку газети "Fіnancіal Tіmes" у зловживаннях. Перший етап аудиту завершився в березні 2000 року. Офіційна інформація МВФ про підсумки цієї перевірки була опублікована в мережі Інтернет на початку травня. У ній, зокрема, підтверджується, що НБУ подавав у МВФ завищені дані про обсяг золотовалютних резервів країни. Водночас у рамках аудиту не отримані докази нецільового використання Україною своїх резервів. Обсяг вже використаних траншів, обгрунтованість надання яких Києву виявилася тепер під питанням, становить $200 млн. Другий етап аудиту повинен зняти питання, що залишилися про наявність або відсутність порушень з боку НБУ при використанні валютних резервів і, зокрема, кредитів МВФ. Урядові співрозмовники розходяться у думці про те, чи є позитивне завершення аудиту необхідною причиною для поновлення фінансування України з боку МВФ, перерваного у вересні 1999 року. Інтерфакс - Україна. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також