Экспорт отечественного масла вырос вдвое

13.07.2000, 18:45

За первые пять месяцев этого года объем экспортируемого из Украины подсолнечного масла в сравнении с аналогичным периодом прошлого года вырос более чем вдвое и составил 154,4 тыс. тонн. В прошлом году эта цифра составила лишь 72,5 тыс. тонн. (укр.)

За словами головного економіста з питань маркетингу асоціації "Укроліяпром" Ірини Кузнєцової, головна причина такого стрибка пов'язана з уведенням у дію 23% вивізного мита на насіння соняшника: "Підприємства повністю забезпечені сировиною, і обсяги виробництва олії значно зросли".

До речі, і на внутрішній ринок цього року надійшло вдвічі більше продукції, ніж у першій половині 1999 року, оскільки загальний обсяг виробленої олії в січні - травні цього року становив 301,3 тис. тонн проти торішніх 152,8 тис. тонн.

Планується, що ця тенденція зберігатиметься й надалі, принаймні до кінця 2002 року. Саме тоді закінчується дія указу, який стосується вже згадуваного експортного мита на соняшник. "Засіяно цього року соняшника багато, на рівні минулого, - розповідає Ірина Кузнєцова. - Хоча і говорили, що сіяти його із запровадженням вивізного мита невигідно, проте ми очікуємо валовий збір у розмірі 2,8 млн. тонн".

Нині вітчизняна олія експортується до 70 країн світу і користується там попитом. Основна частка експорту української олії припадає на Росію, Швейцарію i Францію.

Слід зауважити, що ця тенденція дещо відрізняється від прогнозів, які висловлювалися наприкінці минулого року (в тому числі й "Контрактами"), тож в одному з наступних чисел "Контракти" повернуться до цієї теми. Оксана Пашкевич. Инф. газеты "Галицькі контракти".

Читайте також