Национальный чемпионат - для всех

26.07.2000, 10:59

На заседании штаба олимпийской подготовки, которое проходило под председательством президента НОК Украины Ивана Федоренко, был рассмотрен ход подготовки украинских легкоатлетов к Сиднею. (укр.)

Отже, через тиждень після відкриття Ігор-2000, тобто 22 вересня, суперництво за олімпійські нагороди розпочнуть і наші легкоатлети. Нині, за словами головного тренера збірної України Валерія Александрова, команда перебуває на кінцевій стадії "раннього змагального і на початку основного змагального періоду підготовки".

Завдання щодо розвитку спортивної форми і вдосконалення змагальної техніки виконано. Як підтверджує практика, медалі здобувають ті спортсмени, які напередодні Ігор або чемпіонату входять до першої десятки у світі. На цей час третю позицію в елітному списку займають Жанна Пінтусевич, Інга Бабакова, Анжела Балахонова, Олена Говорова. До п'ятірки входять Тетяна Терещук, Інеса Кравець, Олена Антонова, у лідерах нині українська жіноча естафетна команда (4х100 м).

А як справи у чоловіків? Сергій Бубка поки що не виступає, хоча, як і раніш, націлений на участь в Олімпійських іграх. Не пасуть задніх Юрій Білоног, Владислав Піскунов та Андрій Скварук. Одне слово, ці та деякі інші спортсмени спроможні поборотися за медалі.

Президент НОК України, голова Держкоммолодьспорттуризму Іван Федоренко наголосив на тому, що наша легкоатлетична еліта повинна брати участь у чемпіонаті України. Однак у планах, затверджених тренерською радою, таке не планувалось, якщо спортсмен показує одні з кращих у світі результати. Проте керівник галузі вважає, що ми невдовзі про легку атлетику як вид спорту, куди люди приходять подивитися на змагання, забудемо, позаяк суперництво відбувається на найнижчому рівні. Варто пам'ятати, передусім, про те, що участь лідерів ще й націлює на кінцевий результат молодших спортсменів, адже вони біжать чи стрибають поряд з призеркою чемпіонату.

Я хотів би, додав Іван Федоренко, щоб такий був підхід. В іншому разі чемпіонат країни стане непотрібним. Ми скоро все віддамо за кордон, там триватиме підготовка елітної групи спортсменів, а в Україні легкої атлетики не буде. У наших провідних спортсменів повинен бути престиж - показати себе вдома. До організації національного чемпіонату треба залучити фізкультурно-спортивні товариства і відомства, й не проводити його просто для "галочки". Необхідно також у державі давати більше інформації про нашу спортивну еліту, оскільки про неї сьогодні ніхто не знає. Іван Гром'як. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також