Что даст Украине программа "Этанол"

07.07.2000, 11:18

Согласно Постановлению Кабинета Министров утверждена программа "Этанол", в результате осуществления которой Украина может стать одним из крупнейших производителей экологически чистых бензинов на основе технического спирта. (укр.)

Понад 140 млн. гривень має надійти цього року до бюджету та соціальних фондів від запровадження заходів за Державною програмою "Етанол", яку нині схвалено постановою Уряду. В результаті здійснення цієї програми Україна може стати одним з найбільших виробників екологічно чистих бензинів на основі технічного спирту. 340 тисяч тонн такого "чистого" пального вже виготовлено в ході підготовчих робіт. Програма, розроблена за дорученням Президента України, передбачає переведення частини потужностей наших спиртових заводів на випуск із сільськогосподарської сировини високооктанових кисневмісних добавок до бензинів та технічного спирту. Для порівняння, нині заводи концерну "Укрспирт" щороку видають 66 млн. декалітрів тільки етилового спирту при внутрішній потребі 20 млн. декалітрів. З вироблених концерном "Укрспирт" 1,6 млн. декалітрів технічного спирту вже виготовлено сотні тисяч декалітрів очисників скла, розчинників та інших товарів. 4 тис. тонн рідини проти обледеніння, наприклад, експортовано до Австрії та Словаччини.

За програмою "Етанол" буде розширено застосування технічного спирту як хімічної сировини для виробництва поліетилену високого тиску на Сєверодонецькому об'єднанні "Азот", а також синтетичного каучуку та "біодизелю" на основі рослинної олії. Все це дасть можливість зменшити імпорт енергоносіїв, зберегти існуючі та створити нові робочі місця в переробній та хімічній промисловостях, стимулювати розвиток аграрного сектору. Нові технології переробки меляси дадуть також змогу збільшити випуск хлібопекарських дріжджів, білкових кормів, добрив, біогазу. Важливо, що програма фінансується не з бюджету, а коштами підприємств та інвестиціями. Так лише на підготовчі кроки до здійснення програми концерн "Укрспирт" витратив 700 тис. гривень. Завдяки цьому було розроблено галузевий стандарт на нову продукцію, що, зокрема, стримувало запровадження програми. Всього ж, тільки цього року на фінансування заходів Програми підприємства передбачають виділити 50 млн. гривень. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також