Нобелевский мяч мира

25.01.2001, 16:15

На соискание Нобелевской премии мира 2001 года выдвинут не конкретный человек или организация, а... футбол. (укр.)

Депутат парламенту Швеції Ларс Густафссон, який вніс цю пропозицію, глибоко переконаний: футбол сприяє гармонії та взаєморозумінню між людьми та народами. Він, зокрема, нагадує про матч між збірними Ірану та США на чемпіонаті світу з футболу 1998 року. В іншому випадку представники цих двох ворогуючих країн не мали шансів на контакти.

Шведський депутат також згадує, як виступ єдиною збірною Північної та Південної Корей на молодіжному чемпіонаті світу 1991 року поклав початок діалогу між двома ворогуючими корейськими державами.

Депутат навів ще старіший та маловідомий приклад, коли під час Другої світової війни відбувся футбольний матч між армійськими командами нацистської Німеччини та союзних військ.

На закиди про те, що в наші часи футбол став також символом хуліганських дій та ворожнечі між вболівальниками окремих команд та національних збірних, пан Густафссон відповідає, що вручення ФІФА Нобелівської премії миру буде сигналом до замирення для всіх тих, хто хоче заплямувати шляхетну гру жорстокістю та хуліганськими вчинками.
Олег Боровський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також