Украинские фигуристы остановились в шаге от пьедестала

30.01.2001, 13:00

На завершившемся чемпионате Европы по фигурному катанию доминировали россияне, которые завоевали 3 золотые, 3 серебряные и 2 бронзовые медали. У итальянцев - одно "золото", а у французов - "серебро" и две "бронзы". (укр.)

У спорті тріумф розділяють усі - причетні і непричетні. А ось під час невдач "родичів" і зі свічкою не відшукаєш. Ніхто не сперечатиметься, що в Україні фігурне катання розвивають лише фахівці-ентузіасти. Їхній високий рівень не підлягає сумніву, але відсутності необхідних умов для повторення успіхів Оксани Баюл і Віктора Петренка майстри "художньої ковзанки" голим ентузіазмом компенсувати не можуть. Та навіть за таких умов ми могли стати четвертою країною, яка б повернулася чемпіонату Європи в Братиславі з медалями.

Україна ж до останнього небезпідставно сподівалася на бронзову медаль Олени Ляшенко. Під "шумок" протистояння росіянок наша фігуристка могла за рахунок чистоти виконання своєї програми зробити стрибок у призери. На жаль, до п'єдесталу киянці не вистачило лише 0,2 бала. А якщо об'єктивно, то змагання серед жінок у Братиславі нагадували чемпіонат Росії, де призерки розташувалися так само: Слуцька, Бутирська, Волчкова. Великою проблемою арбітрів було те, як позбутися суб'єктивності. Вісім фіналісток - усі без винятку - виконали обов'язкові елементи у короткій програмі. Як визначити, хто це зробив "добре", а хто "дуже добре"? Відмінно відкатала програму Вікторія Волчкова, але все одно була другою після Ірини Слуцької. Судді так захопилися протистоянням Слуцька - Бутирська, що й "не помітили", де трохи не додали уваги Олені Ляшенко.

Щодо "великої боротьби" двох провідних росіянок, то вона не відбулася через помилки і навіть падіння Марії Бутирської. Цікаво, що в довільній програмі та ж Волчкова була лише п'ятою, але з такою сумою балів, що їй упритул вистачило, аби обійти нашу фігуристку.

Відзначимо, що столиця Словаччини чи не вперше зібрала таку кількість учасників-лідерів, які виступали після хвороб і травм. Братиславу можна назвати місцем неймовірної кількості падінь, хоча, вважай, перемогли майже всі фаворити. Ірина Слуцька, скажімо, уже стала чемпіонкою Європи учетверте.

Найбільше ж "помилкова" біда "дістала" фаворитів серед танцювальних пар - французів Марину Анісіну та Гвендаля Пейзера. Бути б саме їм чемпіонами, якби в драматичній боротьбі не припустилася помилки Анісіна, яка примудрилася впасти при виконанні елементарного елемента. Італійці ж - Барбара Фузар-Полі та Мауріціо Маргальо свою бездоганну за хореографією і технікою виконання "Ромео і Джульєтту" виконали просто блискуче. Це перший успіх Італії у танцях на льоду, тоді як росіянам треба замислитися, чому вони втратили свої позиції у цьому виді фігурного катання. Адже "бронзу" в Братиславі російського дуету Ірина Лобачова - Ілля Авербух оцінюють як перемогу. Якщо виходити з такої, то четверте місце серед одиночниць Олени Ляшенко та восьме - молодої і перспективної Галини Маняченко, котра ледь встигла відновитися після операції на меніску, є певною надією на чемпіонат світу, який і визначить представництво України на зимовій Олімпіаді-2002 у Солт-Лейк-Сіті.
Ігор Корольов.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також