Общественную мораль защитят законом

17.12.2001, 16:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности поддержал проект закона о защите общественной морали от продукции, которая пропагандирует насилие, жестокость и порнографию, а также рекомендовал Комитету по вопросам свободы слова и информации внести его на рассмотрение парламентом в первом чтении. (укр.)

Законопроектом передбачається забезпечити охорону суспільної моралі на території України, запобігти негативному впливові насильства і порнографії на свідомість та підсвідомість громадян, особливо неповнолітніх, шляхом державного регулювання і контролю обігу "продукції сексуального характеру" чи такої, що "містить елементи насильства, жорстокості чи підбурює до вчинення терористичних злочинів".

Передбачається, що контроль у сфері суспільної моралі здійснюватимуть Вища рада з питань суспільної моралі та експертна комісія, які надаватимуть висновки щодо кіно-, відео-, аудіо- та друкованої продукції чи видовищних заходів.

Вища рада, згідно із законопроектом, формується Кабінетом Міністрів із фахівців та представників експертної комісії і приймає рішення, обов'язкові для виконання органами державної виконавчої влади щодо видачі ліцензій на ввезення, зберігання, виготовлення, розповсюдження продукції і проведення видовищних заходів, які містять елементи насильства та жорстокості або підбурюють до вчинення терористичних актів. На цей орган також покладаються обов'язки попередження порушень законодавства України і прийняття рішень про анулювання або призупинення дії ліцензії.

Документом визначаються основні напрями державної політики у сфері захисту суспільної моралі, першочергові об'єкти за заходи захисту.

Законопроект передбачає дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення законодавства України про захист суспільної моралі.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності зазначив, що "законопроект є необхідним і своєчасним з огляду на події у світі, засилля кіно-, відео- та аудіопродукції, друкованих засобів масової інформації, які пропагують насильство, жорстокість та підбурюють до вчинення терористичних злочинів".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також