Для защиты рынка труда в Украине

26.12.2001, 11:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту одобрить во втором чтении новую редакцию проекта закона об использовании в Украине иностранной рабочей силы. (укр.)

Документ забезпечує пріоритетне право громадян України на заняття вакантних місць на національному ринку праці.

Сфера дії законопроекту поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають в Україні з метою здійснення трудової діяльності.

Законопроектом встановлюються умови та порядок залучення і використання в Україні іноземної робочої сили, згідно з якими іноземці можуть займати вільні робочі місця в разі, якщо на них не претендують громадяни України, а їхня професійна підготовка і кваліфікація відповідають вимогам даного робочого місця.

Залучати і використовувати іноземну робочу силу на території України, згідно з документом, можуть юридичні та фізичні особи при одержанні дозволу в межах встановленої квоти, яка встановлюється Кабінетом Міністрів щорічно.

Іноземні працівники можуть здійснювати трудову діяльність на території України за умови одержання дозволу державної служби зайнятості.

Законопроектом встановлюються контроль за використанням роботодавцями іноземної робочої сили, а також за трудовою діяльністю іноземних громадян.

Документом врегульовуються обов'язки іноземних громадян, які здійснюють на території України трудову діяльність, та їх відповідальність за порушення цього закону, порядок їх в'їзду на територію України, перебування і виїзду, використання отриманих ними документів про професійну освіту.

Парламентський Комітет зазначив, що прийняття цього законопроекту дозволить привести національне законодавство у сфері використання робочої сили у відповідність з міжнародною практикою та запобігатиме нелегальній трудовій міграції.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також