Отрасль здравоохранения Украины на пороге реформ

13.02.2001, 10:47

12 февраля состоялось итоговое за 2000 год расширенное заседание коллегии Министерства здравоохранения Украины, в котором принял участие Премьер-министр Виктор Ющенко. (укр.)

У своєму виступі на цьому зібранні глава уряду насамперед наголосив на необхідності глибокого аналізу тих змін, що вже розпочалися в галузі, та прийнятті найбільш оптимальних реформаторських рішень, що відповідали б реаліям сьогоднішнього часу. Адже та соціально-витратна медицина, яка домінувала у нас протягом тривалого часу, повністю вичерпала себе. І проблема в тому, зазначив Прем'єр, щоб зробити з неї соціально-інвестиційну медицину, гідну наших людей. Простим збільшенням бюджетних фінансових витрат на охорону здоров'я, цю надзвичайно важливу проблему не розв'язати.

Додаючи в Держбюджеті на цей рік ще приблизно 1 млрд. гривень на охорону здоров'я, Уряд виходив насамперед з того, що ми повинні використати цей момент для глибокого реформування галузі, поряд з пенсійною та адміністративною реформами, зазначив Віктор Ющенко.

Поряд з цим, розуміючи, що охорона здоров'я - це інститут безпеки нації, вів далі Прем'єр-міністр, ми пішли на безпрецедентне збільшення утричі фінансування окремих медичних програм. Досить нагадати, що програму по забезпеченню інсуліном - збільшено в 11 разів, кардіостимуляторами - у 5 разів, на 100% профінансовано програми щодо забезпечення населення протитуберкульозними препаратами, вакцинами та ряд інших. До 1 квітня буде погашено заборгованість по виплатах зарплат медикам, а з 1 березня поступово - від 25% і більше відсотків - піднято розміри оплати їх праці.

Віктор Ющенко закликав учасників розширеної колегії виробити таке рішення, яке б дало змогу розглянути ключові проблеми галузі на Уряді з тим, щоб визначитися у необхідних структурних змінах в охороні здоров'я та пов'язаних з цим механізмах їх фінансування .

Серед тем, які вимагають нагальної корекції Прем'єр назвав, зокрема, теми ринку медичних препаратів, науки і освіти в системі охорони здоров'я тощо. На його переконання, колегія МОЗ здатна виробити такі рішення, реалізація яких протягом цього року дасть змогу одержати кілька важливих сигналів, що покажуть справжні позитивні зміни в галузі.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також