Системный характер профилактики СПИДа

15.02.2001, 14:46

Украинские власти настроены на то, чтобы задействовать все силы и преодолеть тенденцию роста заболеваемости ВИЧ/СПИД в Украине, заявил Вице-премьер-министр Украины Николай Жулинский на встрече с руководителем Европейского отдела Объединенной программы ООН по вопросам ВИЧ/СПИД (ЮНЕЙДС) Львом Ходакевичем. (укр.)

Про рішучі наміри боротьби із хворобою засвідчило підписання відповідного Указу Президента України Леоніда Кучми. Згідно з Указом утворено Урядову комісію з попередження хвороби, за участі громадських організацій розгортається профілактична мережа. Незабаром Кабінет Міністрів України має затвердити Програму профілактики ВІЛ/СНІД в Україні на 2001-2003 роки. Для виконання програми Уряд призначить відповідальних працівників у всіх міністерствах і відомствах.

"Розгортаючи боротьбу з епідемією, Україна рухається у вірному напрямку", - заявив Лев Ходакевич. За його оцінкою, саме тверезий аналіз і відкритість українського Уряду додає оптимізму у розв'язанні проблеми. Відповідний Указ Президента України Л. Ходакевич назвав "найбільш прогресивним" документом такого рівня з цієї проблеми у регіоні. Разом з тим, на думку експертів ЮНЕЙДС, для повного фінансового забезпечення цього Україні буде необхідно $8-$9 мільйонів.

Зафіксована у 1987 році, ВІЛ-інфекція набула в Україні вже характеру епідемії. За весь час було зареєстровано 36 тисяч інфікованих, з них 2 тисячі дітей. За словами Миколи Жулинського, держава з вдячністю прийме будь-яку допомогу, насамперед консультативну, в тому числі від міжнародних організацій для досягнення позитивних змін у боротьбі з хворобою. Експерти детально вивчають зараз досвід сусідніх держав, зокрема Польщі і Білорусі.

Як підкреслив Віце-прем'єр-міністр, профілактика ВІЛ/СНІДУ обов'язково повинна носити системний характер, оскільки зачіпає ряд таких супутніх проблем, як торгівлю жінками, нелегальну міграцію, контрабанду товарів.

Світовий досвід цієї проблеми в усіх її аспектах буде узагальнено 25-27 червня 2001 року на Спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка була ініційована Україною. Віце-прем'єр-міністр Микола Жулинський і представник ЮНЕЙДС Лев Ходакевич обговорили порядок денний міжнародного форуму і підготовку Декларації про зобов'язання його учасників.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також