"Поле битвы" поросло "клюквой"

21.02.2001, 10:32

Как всегда, перед оглашением претендентов на главные награды американской киноакадемии - "Оскар" - представители антиконкурса "Золотая клюква" огласили своих номинантов на звание "худшие из худших". (укр.)

Високобюджетний фантастичний епос "Поле битви - Земля", який зняв і в якому знявся Джон Траволта, присвятивши цю роботу сумнівної слави духовному лідеру Церкви сайєнтології Рону Хаббарду, став абсолютним лідером у номінуванні на "Золоту клюкву", оскільки був висунутий одразу у восьми категоріях. "Широкомасштабне науково-фантастичне фіаско" одержало "переважну більшість у 93,5% бюлетенів", - повідомив Джон Уїлсон зі спеціального "Фонду нагородження "Золотою клюквою".

Крім звання "Гіршого фільму", "Поле битви" висунули також у номінаціях "Гірший актор" - це сам Траволта, "Гірша актриса другого плану" - це дружина Траволти Келлі Престогін, "Гірший актор другого плану" - тут відразу парочка - Форест Уайтакер і Баррі Пеппер. Також над стрічкою глузують у категоріях режисури, сценарію та екранної пари, причому на цю антинагороду претендують Траволта і "кожен, хто з'являється на екрані разом із ним".

"Поле битви - Земля" заввиграшки випередила у своїй провальності суперників, до числа яких увійшли "Книга тіней: відьма з Блер-2", "Флінтстоуни Віва Рок-Вегас", "Маленький Нікі" і "Кращий друг". Кожна з цих стрічок набрала не більше п'яти номінацій.

Разом із Траволтою на титул "Гіршого актора" претендують володар цієї нагороди зразка 1998 року Леонардо ді Капріо ("Пляж"), "переможець"-99 Адам Сендлер ("Маленький Нікі") та Арнольд Шварценеггер ("Шостий день"). До числа кандидатів увійшов і оголошений торік "найгіршим актором століття" Сильвестр Сталлоне, висунутий на "клюкву" вже ювілейний, 25-й, раз, цього року - за фільм "Піймати Картера".

Претендентками на приз "Гіршої актриси" стали ті, хто уже висувався на цю нагороду в минулому. Це "гірша актриса століття" Мадонна, "відзначена" за свою роль у "Кращому другові", Мелані Гріффіт, Бетт Мідлер, Демі Мур і Кім Бессінджер. Наскільки об'єктивні такі антиоцінки - судити глядачам...
Юлія Крутогрудова.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також