Мариинка в Киеве

22.02.2001, 12:52

Впервые за двадцать лет всемирно известный "Мариинский театр" гастролировал в Киеве. И впервые на украинской сцене - хореография Джорджа Баланчина. (укр.)

Столичній публіці балет з Санкт-Петербурга запропонував балетну постановку "Дорогоцінності" в повному обсязі: зі "Смарагдами", "Діамантами" і "Рубінами". Саме так називаються монобалети цієї хореографічної вистави.

Поставити балет за хореографією Джорджа Баланчина - справа нелегка навіть для Мекки світового балету, як називають Маріїнський театр. Для цього потрібен особливий дозвіл Фонду Баланчина, представники якого уповноважені оберігати балети майстра від викривлення та вільної інтерпретації. Видатний американський балетмейстер грузинського походження Баланчівадзе, відомий світу як Баланчин, після своєї смерті заповів авторські права на свої балети найближчим соратникам з власного театру "Нью Йорк Сіті Балетт". Відтоді спадкоємці зобов'язані безпосередньо контролювати всі постановки під ім'ям маестро.

"Нога в ногу", як кажуть танцівники, передавали пітерським балеринам хореографію Баланчина ті, хто працював свого часу поруч з ним. Прем'єра "Дорогоцінностей" в Маріїнському - перша версія балету за межами Сполучених Штатів Америки. Цю почесну місію Баланчинівський фонд довірив пітерському балету, бо визнає його одним зі світових лідерів. Про це повідомляє ТСН каналу 1+1.

Читайте також