Реальный свет на известного кинооператора

22.02.2001, 14:24

Гильдия кинооператоров Национального союза кинематографистов Украины представили в Доме кино полнометражный документальный фильм "Вилен Калюта. Реальный свет" о человеке, который в значительной мере определил эстетическое лицо украинского кинематографа. (укр.)

Він пішов від нас порівняно недавно. У картині Сергія Буковського є зворушливі кадри: зі Спілки кінематографістів до смертельно хворого Вілена Олександровича приїхали гості: Вячеслав Криштофович, Роман Балаян, Сергій Тримбач, Віолетта Раскіна. Вкрай виснажений оператор, приймаючи вітання, спостережливо зауважив: "Ромо, у тебе шнурок на черевику розв'язався...".

Він умів спостерігати за життям, відчував красу обличчя, красу природи. Одружувався на молодій дівчині і часто тікав від неї на риболовлю. Любив компанії, був амбіційним (лауреат "Оскара"!) і... не мав професійної операторської школи. Уявіть: володара найпрестижніших нагород, співавтора кращих стрічок Микити Михалкова і Романа Балаяна, Юрія Іллєнка і Миколи Мащенка ніхто не вчив фахової майстерності!

На прем'єрі стрічки режисер Сергій Буковський хвилювався як ніколи. Навіть не вийшов на авансцену перед екраном.

Він не збирався робити "поминальник". Про Вілена Калюту розповіли з гумором і необхідною часткою одкровення Микита Михалков, Олександр Адабашьян, Павло Лебешев, Володимир Гостюхін, Лариса Кадочникова, Вадим Алісов, Роман Балаян, Вячеслав Криштофович...

На якій ще біографічній картині про людину, котра зовсім недавно полишила цей світ, лунав сміх? Приміром, коли вальяжний, манірний і майже непитущий Балаян говорить: "Це я навчив Калюту пити горілку". Чи метр Криштофович, з яким в останнє в своєму житті працював Калюта, висловлює "крамольну" думку, мовляв, Вілен Олександрович - один із...

Так, операторська школа в Україні завжди вирізнялася своєрідним поглядом на світ, високим рівнем професіоналізму. І Вілен Калюта, колишній льотчик, оператор без "корочок", всупереч думці пана Криштофовича не "один із"... Беріть вище!
Микола Максимов.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також