РЕЖИССЕР МУРАТОВ ХОЧЕТ ПОСАДИТЬ ЗРИТЕЛЕЙ НА СКАМЬЮ ПРИСЯЖНЫХ ЗАСЕДАТЕЛЕЙ

09.02.2001, 11:04

Началась работа над сериалом "Господа присяжные заседатели", постановку которого осуществляет режиссер Александр Муратов. (укр.)

1913 року в Києві відбувся всесвітньовідомий процес над євреєм Менделем Бейлісом, якого чорносотенні сили Росії звинуватили у вбивстві з ритуальними цілями православного хлопчика Ющинського. Ця справа мала надзвичайний розголос, який реакціонери мали намір використати як привід для всеімперського єврейського погрому. Щоправда, темним сподіванням не вдалося здійснитися: хоча серед присяжних засідателів і були неписьменні селяни, проте, як люди глибоковіруючі, вони не могли свідчити неправдиво, отож Бейліса було виправдано. Але навколо цієї справи багато ще таємничого.

Спробувати зробити це завдяки кіно вирішив режисер Олександр Муратов, який уже п'ять років працює над "темою Бейліса". Для цього Олександр Ігоревич довго й ретельно вивчав архівні матеріали, розшукав і ознайомився з підшивками газет тих часів. На основі цих, а також багатьох інших матеріалів, режисер написав восьмисерійний сценарій документально-ігрового фільму "Панове присяжні засідателі". Пан Олександр говорить, що вже й підібрав деяких акторів для втілення свого кінопроекту, але поки що їхні імена - таємниця для всього загалу.

- Я хочу посадити глядачів на лаву присяжних засідателів, - додає Олександр Муратов, - а декого - морально - на лаву підсудних. Маю намір довести, що стосунки українців і євреїв ніколи не були ворожими і натягнутими, як це хотіли подати під час "справи Бейліса" російські чорносотенці.

Кошти на втілення проекту виділив Міжнародний фонд "Відродження", а в плані організаційному кінорежисеру Муратову охоче зголосилася сприяти продюсерська агенція "Зелений пес".
Юлія Косинська.
Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також