Вирусные гепатиты - общенациональная проблема

09.02.2001, 17:05

Из года в год заболеваемость гепатитом А и В возрастает. Количество людей, инфицированных вирусами этого недуга, значительно превышает количество ВИЧ-инфицированных. По частоте заражения гепатит занимает третье место после гриппа и ОРЗ. (укр.)

За даними ВООЗ, більш як третина людства інфікована гепатитом. На сьогодні п'ять відсотків його, себто понад 350 мільйонів осіб, є хронічними носіями цієї зарази. Висока ймовірність трансформації хвороби в цироз та рак печінки. Щороку від ускладнень, спричинених гепатитом В, у світі помирає близько двох мільйонів людей. В Україні протягом останніх років захворюваність складає 23%-26% на 100 тисяч чоловік.

Захворюваність на вірусний гепатит А позаторік становила майже 36 на 100 тисяч населення, а торік - 46. З минулого року пішло підвищення, пов'язане зі споживанням недоброякісної питної води. Спалахи було зареєстровано у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській областях.

Вірусом гепатиту С, згідно з розрахунковими даними, у світі інфіковано 500 мільйонів осіб - 10% людства. Вчені припускають, що в недалекому майбутньому поширення гепатиту С зросте в десятки разів. А це означає, що мільйони носіїв інфекції у найближчі 20-30 років стануть тяжко хворими, що призведе до різкого збільшення смертності.

В Україні офіційно реєструють вірусний гепатит А та В. Реєстрація гепатитів С та Д не ведеться, немає і статистики щодо хронічних гепатитів, спадковості, взаємодії лікарів-інфекціоністів і терапевтів у лікуванні гострих та хронічних гепатитів. Не існує загальнодержавного гепатологічного центру, який був би орієнтований на вирішення організаційних та науково-практичних питань, розв'язання проблем діагностики, лікування та профілактики. Лікар-гепатолог навіть не зазначений у реєстрі медичних спеціальностей!

Усі ці та інші нагальні проблеми, пов'язані з поширенням в Україні гепатитів, розглядалися на засіданні Вченої медичної ради Міністерства охорони здоров'я. Найвищі авторитети медицини, виклавши свою позицію, запропонували медикам ряд кардинальних заходів, спрямованих на припинення гепатитової навали.
Инф. газеты "Сільські вісті".

Читайте також