Аграрная наука поможет возрождению сельского хозяйства Украины

07.03.2001, 11:57

По оценке Премьер-министра Украины Виктора Ющенко, аграрная наука является надежной силой, которая обеспечит стремительный подъем сельского хозяйства Украины. (укр.)

6 березня в Києві відбулися звітно-виборні загальні збори Української академії аграрних наук (УААН), на яких виступив Віктор Ющенко. Глава уряду відзначив, що завдяки рішучому переходу на ринкові засади сільське господарство України в 2000 році почало виходити з "тіньової" економіки і вносити значний вклад в реальну економіку. Виробництво валової продукції сільського господарства проти 1999 року становить 109,2%, харчової і переробної галузей - 126,1%.

Протягом минулого року аграрна галузь України зменшила збитки в десять разів. За попередніми даними, у 2000 році сума збитків сільського господарства складає 320 млн. гривень проти 3 млрд. 300 млн. гривень у 1999 році. У той же час селянські господарства разом з харчовою і переробною промисловістю сплатили державі понад 4 млрд. гривень податку, а в 1999 році - лише 1 млрд. 24 млн. гривень. Загалом галузь вперше за тривалий час виконала бюджетні призначення за 2000 рік на 107%.

Перехід на прозорі грошові розрахунки сприяв зменшенню товарообмінних операцій до 18%. Причому левова частка таких операцій припадала на цукрову промисловість, яка не мала обігових коштів для розрахунків за цукрову сировину. У 2001 році, завдяки законодавчому врегулюванню проблеми бюджетних боргів цукрових заводів, бартерний "сегмент" буде значно скорочений.

У нинішньому році уряд збільшив до 70% компенсації ставки за узятими селянами кредитами. На забезпечення цього в Державному бюджеті 2001 року передбачено 150 млн. гривень. Всього ж у сільське господарство України нинішнього року можна буде залучити майже 3 млрд. гривень внутрішніх інвестицій.

Держава має також надійні фінансові важелі впливу на селян-власників для збільшення продуктивності тваринництва. Зокрема, в державному бюджеті 2001 року передбачено 125 млн. гривень для доплат селянам і населенню за зданий кондиційний молодняк худоби. Від 280 до 300 бюджетних гривень доплачується за теличок і бичків живою вагою 375 кг. Завдяки цьому додатково буде продано 430 тисяч голів молодняка худоби.

Аграрна наука також отримала надійну підтримку держави. Так, для виконання програм селекції в тваринництві та птахівництві в Державному бюджеті передбачено 56 млн. гривень і майже 50 млн. гривень - на програму селекції в рослинництві. Все це створює добрі умови для виконання програми "Зерно України 2001-2004", якою намічено довести валовий збір зерна в цьому році до 35 млн. тонн (або на 10,5 млн. тонн більше, ніж у 2000 році).

Незважаючи на економічні негаразди, вченими Академії за звітний період зроблено багато як у фундаментальній , так і в прикладній сферах науки. Зокрема, розроблені нові біотехнології в рослинництві і тваринництві, теоретичні основи новітніх технологій обробітку грунту, сформований генетичний банк рослин.

Селекціонерами створено 1148 нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур, більшість з яких вдало конкурують із зарубіжними аналогами, добре адаптовані до місцевих умов.

Зокрема, вчені Селекційно-генетичного інституту академік Савелій Лифенко та член-кореспондент Микола Литвиненко є авторами сортів озимої пшениці з урожайністю 80-100 ц з гектара, а академік Анатолій Лінчевський з цього інституту - озимого ячменю з урожайністю 75-80 ц з гектара. При використанні таких сортів та високій культурі землеробства приватні господарі зможуть отримувати сталі врожаї.

Прем'єр-міністр висловив впевненість, що новообрана Президія Академії аграрних наук зробить все залежне, щоб сповна використати науковий потенціал для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва , поліпшення добробуту українського народу. Він повідомив, що уряд найближчим часом розгляне питання щодо підвищення заробітної плати науковцям УААН.

Загальні збори обрали президентом УААН на черговий термін Михайла Васильовича Зубця.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також