Правительство готово к отчету в Верховной Раде

12.04.2001, 15:54

12 апреля состоялась встреча Премьер-министра Украины Виктора Ющенко с уполномоченными представителями депутатских фракций (групп) Верховной Рады Украины, на которой речь шла о подготовке Кабинета Министров к отчету в парламенте. (укр.)

На цій зустрічі були представлені фактично всі фракції (групи) українського парламенту, крім фракцій - партії "Демократичний союз" та Соціал-демократичної партії (об'єднаної).

Мова йшла про підготовку Кабінету Міністрів до звіту у Верховній Раді про виконання Програми діяльності уряду "Реформи заради добробуту". Віктор Ющенко повідомив про зміст та структуру звіту - так, як бачить його уряд, про додаткові інформаційні матеріали, цифри та коментарі, які зроблено за підсумками роботи уряду. Проінформовано також, що уряд підготував візуальні матеріали до звіту, які будуть проектуватися під час доповіді Прем'єр-міністра України на монітор, встановлений у залі.

Основна мета діяльності уряду, підкреслив Прем'єр-міністр, - це забезпечення соціальних стандартів через зростання української економіки. Завдання, яке він ставив перед собою, згідно з програмою діяльності "Реформи заради добробуту", - домогтися виходу на повну і своєчасну виплату поточних заробітних плат, погашення боргів по пенсіях і зарплатах бюджетникам перш, ніж почати поступове їх нарощення. Без росту ВВП менш, ніж 4%, ці задуми не були б реальними, підкреслив Віктор Ющенко.

Бездефіцитний бюджет і мораторій на зростання запозичень - це важливі складові стабілізації економіки і переходу її у фазу зростання. Віктор Ющенко нагадав, що до 15 квітня минулого року Україна була фактично у стані технічного дефолту, проблема "дорівнювала" $2,9 млрд. Реструктуризація боргу іноземним інвесторам та мораторій на запозичення при працюючій економіці дали змогу зменшити борг України тільки за минулий рік на $2,4 млрд. Це при тому, що, починаючи з 1993 року, зовнішні борги України "приростали" щороку на 60%. Залишається поки що проблемою реструктуризація боргів по паризькому клубу - в сумі близько $1 млрд., зазначив Прем'єр. Уряд зробив перші кроки для розв'язання цього питання, уточнив Віктор Ющенко, а інакше, борг "може стати "пасткою" для бюджету і зокрема, для соціальних виплат".

Прем'єр зупинився також на проблемних питаннях - проведенні конкурсної приватизації українських об'єктів, необхідності встановлення прозорих процедур, конструктивних змін в регулюванні цього процесу і підвищення ролі уряду. Уряд не раз висловлював стурбованість щодо неефективного управління часткою державного майна в приблизно п'яти тисячах підприємств, відданих в корпоративне управління. Однак проблеми ці належить розв'язувати через законодавчі зміни, через спільну роботу з парламентом. Так само, як і питання щодо впровадження в країні ефективної і стимулюючої податкової політики. На думку Віктора Ющенка, саме сьогодні, коли в країні відбувається досить високе зростання ВВП, є можливість робити сміливі і продумані кроки по створенню сучасної податкової системи, в основі якої зниження податків при значному розширенні бази оподаткування. Повинно бути розуміння того, що бізнес зараз душать не стільки самі податки, стільки адміністрування і непрямі податки.

Прем'єр високо оцінив спільну роботу уряду і Верховної Ради над створенням бюджетних взаємин, прийняттям Бюджетного кодексу. На його думку, це найкраще, що було зроблено у фінансовій сфері. Уряд також високо цінує співпрацю з парламентом в проведенні аграрної реформи, в законодавчих проектах, які прийняті щодо енергетичної сфери. Він заявив, що уряд відстоюватиме зміни, які були внесені до закону про енергетику: "з орбіти розподільчих рахунків", за його словами, можна вийти тільки за умови, коли споживачі 100-відсотково сплачуватимуть за спожиту електроенергію. А тому, на думку Прем'єра, будь-який уряд, який працюватиме сьогодні в Україні, буде дотримуватися в енергетиці тих же позицій, що й нинішній.

Нинішній уряд має чітку концепцію і програму дій, підкреслив Прем'єр-міністр України. Вона відповідає завданням, які постають перед урядом сьогодні і на найближчі роки. І хто б не прийшов в уряд, він сповідуватиме те ж саме, оскільки саме тут закладена відповідь на питання, як досягти успішної політики в 2001-2002 роках.

На пропозицію представників фракцій Віктор Ющенко поінформував про домовленості, яких було досягнуто в Москві 10 квітня. Оптимізація і вирівнювання балансів, за його словами, це головне, чого треба досягти у зовнішньо-торгівельних відносинах, в тому числі з Росією. Саме навколо цього головним чином вели розмову два Прем'єра у Москві, роботу над цими проблемами буде продовжено в Києві під час приїзду сюди російських експертів та під час роботи змішаної українсько-російської комісії з економічного та торгового співробітництва за участю Михайла Касьянова. Що стосується конкретно ситуації по експорту українських труб до Росії, то в документі, який погодили обидва прем'єри, підтверджено загальну квоту в 620 тисяч тонн на рік, а крім того - ще майже 100 тисяч тонн, які виведені за квоти і стосуються поставок їх російським підприємствам, які працюють за межами Росії, спеціалізованих труб, продукції, випущеної за новітніми технологіями тощо. Тобто, за словами Віктора Ющенка, йдеться про приблизно такий обсяг поставок, який складався в середньому в останні роки.

На зустрічі було ще раз поінформовано про регламент проведення звіту уряду 17 квітня. Обговорення звіту уряду триватиме в парламенті весь день. Доповідь Прем'єра розрахована на 40 хвилин. Близько години він відповідатиме на запитання депутатів. Потім будуть виступи від парламентських комітетів, від фракцій і груп. Далі - виступ Голови Верховної Ради і заключне слово Прем'єр-міністра. Оцінка роботи уряду щодо виконання програми діяльності "Реформи заради добробуту" буде поставлена 19 квітня, під час голосування.
Инф. Пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також