Премьер-министр готовится к выступлению в парламенте

13.04.2001, 12:05

12 апреля в Доме учителя состоялись общественные слушания, на которых выступил Премьер-министр Украины Виктор Ющенко с отчетом правительства о выполнении Программы действий "Реформы ради благосостояния". (укр.)

В громадських слуханнях взяли участь урядовці, депутати, представники громадських об'єднань, аналітичних центрів, науково-дослідних інститутів, посли й представники іноземних держав, експерти з різних регіонів країни, журналісти.

У своему виступі Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко наголосив, що у центрі уваги діяльності Уряду перебували створення соціально-економічних, політичних передумов і гарантій для життєвого самовизначення людини, гармонійний розвиток особистості, розвиток сім'ї.

Основними результатами діяльності Уряду стали (загальна оцінка):
- погашення боргів по заробітній платі та пенсіях;
- подолання кризи неплатежів по зовнішніх боргах;
- структурна реформу в енергетичному секторі, створення прозорих схем розрахунків, перетворення цього сектору на більш-менш ефективно працюючу систему;
- прийняття збалансованого бюджету і, завдяки цьому, стабілізація фінансової системи в державі;
- комплексна реформа у сільському господарстві, що одразу позначилось на зростанні його ефективності.

З економічної точки зору 2000 рік виявився унікальним. Вперше відбулося реальне зростання ВВП і практично всіх секторів економіки. Вперше зростала зайнятість та спостерігалася позитивна динаміка сукупного внутрішнього попиту. Вперше досягнуто позитивного балансу у зовнішній торгівлі. Україна отримала статус країни з ринковою економікою при розгляді антидемпінгових розслідувань.

Економічне зростання минулого року відбулося вперше за 10 років незалежності України і навіть з кінця 80-х років. Загальне зростання ВВП склало 6%. Досягненням уряду можна вважати і те, що випереджаючими темпами по відношенню до ВВП у минулому році зростали реальні доходи населення - їх приріст становив 6,3%. У 1999 році тенденція була протилежною - реальний ВВП скоротився на 0,2%, а доходи населення знизилися на 8%.

Використати повної мірою усі переваги економічного зростання у минулому році не вдалося також внаслідок надпланових темпів інфляції, левова частина якої прийшлася на I квартал 2000 року. Але початок поточного року вселяє оптимізм: якщо рівень інфляції у січні - лютому 2000 року складав 8,1%, то у той же час цього року його було зменшено до 2,1%.

Одночасно приріст реальної заробітної плати - відносно двох перших місяців 2000 року - перевищив 13%. Торік у січні-лютому її рівень скоротився на 2%. Реальна заробітна плата у грудні минулого року збільшилася у порівнянні з груднем 1999 року на 3,6%. Її підвищення спостерігається вже протягом другого календарного року поспіль. Наведених тенденцій не відбувалося в країні починаючи з 1995 року.

Проте, заробітна плата ще не стала самодостатньою частиною реальних доходів населення, а отже - головним мотивом до зростання продуктивності праці. Торік вона зростала менш швидко, ніж ВВП та інвестиції, а її частка у валовому продукті скоротилася. Темпи підвищення зарплати у минулому році були неритмічними.

Починаючи з січня минулого року Уряд 8 разів підвищував пенсійні виплати з урахуванням їх індексації.

Вперше протягом одного фінансового року зменшено обсяг державного боргу. Загальна величина його скорочення становила $1,2 млрд.

В. Ющенко у своєму виступі окремо підкреслив активний характер минулорічної боргової політики, яка не звелася до пасивного перетікання зовнішнього боргу у внутрішній. Навпаки, для мінімізації негативних ефектів витіснення приватних інвестицій державними, уряд і Національний Банк свідомо обмежували власну активність на внутрішньому ринку первинних запозичень.

Певні здобутки минулого року у фінансовій сфері були посилені сприятливою кон'юнктурою на зовнішніх ринках. Внаслідок цього вдалося суттєво зміцнити експортну позицію України. Позитивний баланс зовнішньої торгівлі товарами склав $779 млн. проти від'ємного $244 млн. y 1999 році. Загальна величина чистого експорту становила $1,4 млрд. Обсяг зoвнiшньoтopговeльнoгo oбopoтy при цьому підвищився на 16,6%. У 2000 році тeмпи зpocтaння eкcпopтy перевищували тeмпи зpocтaння peaльнoгo BBП на 24,8%. За відповідний період 1999 року цей показник був від'ємним і дорівнював -8,1%.

Своєчасне прийняття бюджету на 2000 рік дозволило уникнути сумного досвіду 1997 року, коли бюджет було прийнято лише у середині року і відповідна невизначеність використання державних надходжень провокувала формування їх дефіциту в розмірі 6,6% ВВП. Розробка, прийняття та дотримання бездефіцитного бюджету обмежували його емісійне фінансування та інфляційний тиск на рівень цін. Досягнення профіциту державних фінансів само по собі є принципово новим явищем для вітчизняної економіки. У межах Звeдeнoгo бюджeтy він cтaнoвив 1164,2 млн. гpн., або 0,7% ВВП. Доходну частину було виконано на 114,5%. Реальний приріст доходів Зведеного бюджету за рік склав 16,3%. Бюджетні надходження у грошовій формі підвищилися на 57,1%.

Наповнення бюджету у грошовій формі дозволило торік удвічі збільшити видатки Державного бюджету на соціальні програми. Внаслідок цього виявилося можливим перевиконати плани фінансування частини видатків соціального спрямування, а саме: охорона здоров'я - на 6,2%, освіта - на 17,5%, фундаментальні дослідження і НТП - на 30,7%, правоохоронна діяльність - на 34,1%, культура і мистецтво - на 66,0%, будівництво - на 106,1%, житлово-комунальне господарство - на 135,7%.

Відхід від негрошових розрахунків у всіх без виключення секторах економіки відбувався шляхом припинення бюджетних взаємозаліків та обмеження бартерних розрахунків у галузях, де присутня державна власність або значне державне регулювання. Частка відвантаженої промислової продукції, яка була оплачена грошима, підвищилася протягом року від 48% до 69%.

Принципово важливий напрямок економічної реформи, який зaклaдaє фyндaмeнт вiднoвлeння iнвecтицiйнoгo пpoцecy i cтaлoгo бaгaтopiчнoгo зpocтaння - цe чecнa, пpoзopa i ефективна пpивaтизaцiя. У 2000 році приватизаційні надходження склали 2,075 млрд. грн. (80,6% річного плану), що перевищує аналогічні показники за минулі роки, разом узяті. Проте на 2001 рік цих надходжень у доходній частині бюджету заплановано майже в 2,5 рази більше.

Сьогодні ми відверто і щиро говоримо, що позитивні результати минулого року - це спільний результат багаторічних зусиль Президента, законодавчої влади та уряду, а головне - громадян України.

Чого не вдалося зробити уряду?
- Уряду не вдалось досягти єдності, перш за все, між різними органами влади, у оцінці економічних показників.
- Уряду не вдалося узгодити інтереси різних груп впливу при реформі у енергетичному секторі.
- Уряду не вдалось також швидко розгорнути адміністративну реформу.

Що збирається робити уряд?
- По-перше, уряд повинен готуватися до прийняття ще більш жорсткого бюджету на 2002 рік.
- По-друге, необхідно розгорнути більш активну діяльність у адміністративній реформі.
- По-третє, зосередитись на соціальному та економічному розвитку регіонів.
- По-четверте, необхідна інтенсифікація роботи по розширенню співробітництва України з ЄС.
По материалами пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також